Het is een hobby waar sommige lezers veel plezier aan hebben: Funda-watchen. Wat is er te koop in mijn buurt of wijk? En wat kost het?

We krijgen van deze Fundafans regelmatig mail met tips. Afgelopen week wel vier keer: een krot (sorry: ‘kluswoning’), een klassiek Zaans monument (rijksmonument zelfs), een forse prijsverlaging voor een gemeentelijk monument en gevalletje van slechte timing.

1. Voor de klusser

Zuiddijk 199. “Vrijstaande KLUSWONING in het centrum van Zaandam op royaal perceel!” Let op de hoofdletters en het uitroepteken. Die staan er niet voor niets. We fietsten erlangs, de voorkant is nog ’te doen’ maar op de advertentie op Funda is ook een foto van de achterkant te zien, ‘klusplus’ denken wij dan. Vriendelijk prijsje: € 195.000 (k.k.). (De klusbak is van de overburen overigens).

2. Korting

Eind maart schreven we over het voormalige wagenhuis dat de firma Verkade in 1904 aan de Ooievaarstraat 12 in Zaandam liet bouwen. Het monument was te koop voor € 625.000. Een oplettende lezer spotte een prijsverlaging. Het pand gaat nu weg voor € 539.000 k.k.

3. Monument

Het pand aan de Ooievaarstraat is een gemeentelijk monument, maar aan de overkant van de Zaan staat ook een heus Rijksmonument te koop: het “grotendeels houten woonhuis ’t Skeve Skans” aan de Oostzijde 242. Voor € 850.000 (k.k.). Met Zaanuitzicht.

4. Slechte timing

Marcel van Roosmalen en Eva Hoeke wilden weg uit Wormer. Van Roosmalen had van zijn hart geen moordkuil gemaakt en van z’n afkeer van Wormer evenmin. Voor € 600.000 (k.k.) kon je hun huis kopen. Het was waarschijnlijk het meest bekeken ‘huis-te-koop’ in Nederland. Dat was in november 2022. Het huis werd wel bekeken maar niet verkocht. Kwestie van ‘slechte timing’ aldus Hoeke in een column in de Volkskrant. Het huis ging in de verkoop precies op het moment dat de prijzen kelderden. Hoge energielasten maakten het ook weinig aantrekkelijk. De prijs ook niet verlaagd, zo graag willen ze ook weer niet weg dus. Blijven is een optie aldus de Volkskrant-columniste. Het verkoopbord staat nog wel in de tuin.