“Wie had het na twee eerdere pogingen nog voor mogelijk gehouden dat een fusie tussen FC Zaandam en zvv Zaanlandia kans van slagen zou hebben?” Zo beginnen voorzitters Ard-Jan van Tilborg (FC Zaandam) en Hendri Siemons (Zaanlandia) hun voorwoord in de brochure waarin de fusieplannen uiteen worden gezet.

Maar het gaat lukken volgens hen, als de leden het goedkeuren speelt de nieuwe club met een nieuwe naam in nieuwe kleuren in het nieuwe seizoen 2022/2023 op het nieuwe sportpark Hoornseveld.

De club moet op 1 november worden opgericht en op 1 juli 2022 van start gaan. Op 1 augustus 2022 is de eerste wedstrijd op Hoornseveld. Het nieuwe clubgebouw moet op 1 juni 2023 klaar zijn.

Op 20 september beslissen de leden (of op 4 oktober) over het doorgaan van de fusie die volgens de voorzitters noodzakelijk is:

“Beide verenigingen zijn niet groot genoeg om in de toekomst een sterke en (financieel) gezonde organisatie neer te zetten. De huidige sportparken zijn verouderd en zijn dringend aan een opknapbeurt toe. Ze voldoen niet langer aan de huidige en toekomstige eisen voor een duurzaam sportpark.

Voor zvv Zaanlandia speelt verder dat al eerder door de gemeenteraad is besloten dat zvv Zaanlandia niet langer op het huidige sportpark verder kan gaan. De gemeente heeft hier een nieuwe woonwijk gepland. Zvv Zaanlandia moet verhuizen naar sportpark Hoornseveld. De gemeente is voorstander van het samengaan van FC Zaandam en zvv Zaanlandia tot één nieuwe vereniging op het sportpark Hoornseveld.”

De naam wordt nog een dingetje:

“De naam van de nieuwe vereniging zal niet gerelateerd zijn aan één van de beide bestaande verenigingen.
Na het fusiebesluit zal de fusiewerkgroep informeel te rade gaan bij de leden om ideeën op te halen voor wat betreft de naam van de nieuwe vereniging om vervolgens te beslissen over de definitieve naam van de nieuwe vereniging.”

(Orkaan-ideetjes: Hoornse Boys of ZFC?)

Via Voetbalvaria kregen we de brochure.