Fusie Zaanlandia – FC Zaandam komt dichterbij

Op maandag 20 september vergaderen zowel Zaanlandia als FC Zaandam over een fusie van beide voetbalclubs. Als er op die avond onvoldoende stemgerechtigde leden zijn, volgt op maandag 4 oktober een tweede Buitengewone Algemene Ledenvergadering waar een definitief besluit over de fusie genomen wordt.

Bij een positief besluit van de ledenvergaderingen zal de nieuwe fusievereniging in het seizoen 2022 / 2023 van start gaan.

Dat meldt Voetbalvaria op haar website. Bij beide verenigingen zijn werkgroepen de plannen aan het voorbereiden.

De fusie is noodzakelijk omdat Zaanstad het terrein van Zaanlandia wil laten bebouwen als Oostzijderpark Fase 2. De plannen voor dat gebied zijn al klaar (impressie onder). Zaanlandia moet daarom verhuizen naar het nieuwe sportpark Hoornseveld en kan dan meteen fuseren met FC Zaandam. FC Zaandam is zelf een fusieclub (Hellas & Zilvermeeuwen) terwijl Hellas voortkwam uit ZVV en ZFC. Zaalandia heeft een grotere jeugdafdeling, maar FC Zaandam heeft nog een zondag-afdeling (zonder 1e elftal). Ook heeft FC Zaandam een dameselftal een G-team.

Foto boven: Willem Croese

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Bert Versteeg

  Dit is slecht voor het Zaanse voetbal.
  Toen ZFC en ZVV in 1990 fuseerden was het op papier de grootste vereniging van de Zaanstreek maar voor veel leden van beide clubs was dat het moment om te stoppen met voetbal en Hellas Sport werd niet veel groter dan ZFC en was in 2018 zelfs één van de kleinere vereniging van de Zaanstreek waarna de fusie met Zilvermeeuwen kwam en met name spelers van van die club hingen hun voetbalschoenen aan de wilgen.
  Nu vrees ik dat bij een nieuwe fusie veel spelers van Zaanlandia zullen bedanken

 • Dirk Marinus Sr

  Kent u ze nog?

  Zaanse Boys-ZVV-ZFC-Odiz-Meervogels-Zilvermeeuwen-BPV-Zaanstad-VVZ-PSCK-PSZ….

 • Bruce Latham

  Toch snap ik het niet helemaal; vroeger hadden Hellas, Zilvermeeuwen en Zaanlandia best grote jeugd afdelingen (een f7 tegen f11 wedstrijd tussen twee van die verenigingen kwam wel vaker voor). Nu is de bevolking van Zaanstad sindsdien gegroeid en hebben meerdere scholen extra lokalen gebouwd of zijn verhuisd naar grotere gebouwen, maar blijven er amper voetbalverenigingen over. Wordt er tegenwoordig nog zo weinig gespeeld? Iemand enig idee?

  • Dennis Dallinga

   Jazeker heb ik een idee. De jeugd is tegenwoordig veel meer van het individuele sporten dan van het sporten in (een) teamverband. Dat vinden zij leuker en kunnen ze vaak zelf de tijden en dagen indelen en zijn ze niet afhankelijk van een vereniging die de dagen en tijden bepaald.

   • André van Beveren

    Er zijn verschillende redenen. De jeugd is meer andere sporten gaan beoefenen zoals Tennis, Hockey, Korfbal. En daarnaast vraagt het beeldscherm van Tablet of telefoon enorme aandacht. Je zag goede prestaties in het verleden in diverse sporten direct zich vertalen naar aanwas van jeugdige leden die de sprot van hun idool nastreven. Welke super prestaties hebben Nederlandse sporters aan onze jeugd laten zien?

 • Louis Dirksen

  Ik blijf toch supporter van BalOpDak 4.
  Het beste team.Alom in de voetbalwereld bekend. Speelt overal en nergens maar wordt altijd als afschrikwekkend voorbeeld gebruikt als een team met echte voetballers weer eens krakend door de mand valt…..

 • Dirk Marinus Sr.

  De Zaandamse voetbalclubs hadden vaak hun achterban uit specifieke volkswijken (Zilvermeeuwen), bedrijven (PSZ:Pieter Schoen, BPV:Bruynzeel)en maatschappelijke groeperingen (ZVV:middenstand, ZFC:industrie/handel,VVZ: katholiek)
  De times they are a-changing……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *