Partytent-vete en ‘verduistering’ in Westzaan

‘Verduistering!’ De prutrace is aankomende zaterdag pas, maar het moddergooien is alvast begonnen in Westzaan. Door ‘diverse gebeurtenissen’ heeft de Historische Vereniging Westzaan (HVW) besloten zich af te scheiden van de Westzaanse Gemeenschap (WG) waar ze tientallen jaren onderdeel van zijn geweest.

“De grens is bereikt” aldus voorzitter Ingrid Jahn-van Binsbergen. Zo zou de WG tenten van de HVW ‘verduisterd’ hebben. Eerder was er al gedoe over waar de feestverlichting in Westzaan moest hangen.

Voorzitter Rina Schenk van de WG is de grote boosdoener volgens Jahn. Schenk zou pleiten voor ‘saamhorigheid’ maar dat waren

“loze woorden, want in de praktijk ervaarden we eerder het tegenovergestelde. Men eiste steeds meer en we mochten steeds minder. Geen overleg en geen luisterend oor meer. Dan is op een gegeven moment de grens bereikt.”

Die grens werd overschreden volgens Jahn “toen de vereniging WG de vier tenten van de Historische vereniging, die o.a. voor de ‘in memoriam’ lichtjesavond worden gebruikt, uit de door ons gehuurde opslag verduisterd hebben. Het was duidelijk dat we samen geen toekomst meer hadden.”

De HVW viert de onafhankelijkheid met een eigen website.

Naar de rechter

Wij bellen met Rina Schenk en ook zij kreeg de nieuwsbrief doorgemaild. Niet via de HVW (waar ze wel lid van is), maar via bekenden. Ze is verbaasd maar toch ook weer niet: 

‘Jahn heeft ruzie met iedereen. De Historische Vereniging Westzaan is al 40 jaar een afdeling van de Westzaanse Gemeenschap. We hebben expliciet aangegeven dat we niet akkoord gaan met afsplitsing. Ineens zagen we een inschrijving bij de KvK en een nieuwe website. Ook heeft ze 3800 euro van de rekening gehaald. We hebben aangifte gedaan en een kortgeding lijkt niet te vermijden.’ 

En de verduisterde tenten? 

‘Die zijn niet van Jahn maar van de Westzaanse Gemeenschap en daarmee van alle Westzaners.’  

Door Piet Bakker/Merel Kan. Bron: nieuwsbrief en website HVW en eerder nieuws op De Orkaan. Interview met Rina Schenk, Foto’s De Orkaan: boven Schenk (links) en Jahn in gelukkiger tijden.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Wesley Hollander

  Doet me erg denken aan het Dorpscontact dat ineens ook een eigen instantie ging vormen zonder vorm van transparantie, wat op zich al een rare constructie is voor een semi-officieel onderdeel van de democratie.

  Vreemd genoeg ging men niet veel later de social media accounts daarvan gebruiken om expliciet politieke standpunten in te nemen. Daarmee heeft dezelfde familie Jahn van een neutrale overlegmogelijkheid een politieke vereniging gemaakt die zich opstelt als hyperlokaal verlengstuk van de BoerBurgerBeweging.

  Aan dit artikel te lezen verdient het nieuwe hoofdstuk in deze soap ook al geen prijzen voor het leggen van verbindingen en het stimuleren van de gemeenschapszin.

  • Hans Lalk

   Ik ben zelf bestuurslid van het Dorpscontact. Ik herken niet wat Wesley Hollander stelt. Het DCWZ was en is een orgaan dat open staat voor belangrijk nieuws uit Westzaan. Ik heb mee gewerkt aan de omzetting van het DCWZ tot statutaire vereniging, dat met instemming van het bestuur van de WG is voltooid. Verder is het met het werk van het DC niets veranderd, een spreekbuis te zijn van en voor Westzaners. En zonder zelf (politieke) standpunten in te nemen. Als Wesley’s dit anders ziet, wil ik graag voorbeelden vernemen.

   • Michael Bruins

    Beste Hans, ik zou hier graag eens met je van gedachten willen wisselen, want je slaat hier de plank volledig mis. Een dergelijk besluit kan de HvW natuurlijk helemaal niet nemen zonder haar leden hierin te betrekken. Zoals je wellicht weet moet een dergelijke beslissing via een ALV voorgelegd worden aan de leden van de vereniging. Zij zijn immers degene die het beleid van de vereniging bepalen en niet het bestuur van de vereniging! Maar goed dan moet je wel een bestuur hebben die transparant is naar haar leden en geen bestuur die het allemaal maar onzin vindt en tevens denkt dat zij de leden kan vertellen wat zij nodig vinden. Helaas maar zo werkt het in de echte wereld niet!

    • Hans Lalk

     In mijn reactie hierboven gaat het om het Dorpscontact Westzaan.

     • Michael Bruins

      Beste Hans, ik ga ervan uit dat dit niet echt terzake doet. Maar goed, als je hier waarde aan hecht kan ik het bericht kopiëren en plakken onder je reactie over de HvW als je dit liever hebt, teneinde hier commentaar op te geven (trouwens, het artikel waar deze reacties onder geplaatst zijn hebben betrekking op de relatie tussen de HvW en de WG (!)). Laat maar weten. Ik denk dat mijn punt hier gemaakt is en de stelling die ik inneem juist is. Nogmaals, als je anders van mening bent wil ik hier graag met je van gedachten over wisselen.

   • Menno Van Dijk

    Beste Hans, misschien moet je toch even door de Facebookpagina van Dorpscontact bladeren. Ik heb ook eerder al eens mijn zorgen geuit over de “niet neutrale” berichtgeving van dit vertegenwoordigende orgaan

 • Hans Lalk

  De WG is statutair een service verlenende vereniging voor Westzaanse organisaties en heeft statutair geen macht over deze organisaties. Elke afdeling, ook statutair vereniging genoemd, staat het vrij om zonder instemming van de WG een rechtspersoon te worden, dus een stichting of vereniging met eigen statuten.
  De WG verleent statutair de service om geld in bewaring te hebben voor organisaties die geen rechtspersoon zijn; dit is de afgelopen jaren uitgedraaid op de opvatting van het bestuur van de WG daarmee eigenaar van geld en ook goederen te zijn die feitelijk aan de organisaties toebehoren; daar draait het nu om in de kwestie met de HVW.
  Het bestuur van de WG doet er verstandig aan nu eens de eigen statuten te lezen en er dan achter te komen wat de positie is van de WG en haar bestuur, namelijk zonder vermeende macht.
  Deze opstapeling van misverstanden en geruzie had vermeden kunnen worden.

 • Bruce Latham

  Voorbeelden? Kan ik ook wel bij helpen. Laatst een bericht met kritiek over een project van Staatsbosbeheer- wat in Staphorst was gedaan, niets met Westzaan te maken. Eind mei een post incl. filmpje dat energie uit wind en zon helemaal niet goed voor de natuur zou zijn, zonder enige link met Westzaan. Meerdere posts over palingvisserij, visserij op zee, Frans Timmermans en de visserij en kritiek op windparken op zee vanwege de effecten op de visserij. Westzaan ligt (nog) niet in zee voor zover bekend. Op 19 mei een post dat de stikstofcrisis een ambtelijk verzinselis en kritiek op de ‘mainstream media’ die dat geluid niet oppakken. Ik geloof niet dat dit telt als een neutrale vertegenwoordiging van de meningen en belangen van Westzaners. De sociale media pagina’s van het dcwz doet dus meer dan open staan voor ‘belangrijk nieuws uit Westzaan’ Hans. Vindt de rest van het bestuur dit soort berichten wel de taak van het dorpscontact om te delen?

  • Hanny Blokker

   Ik ben het met u eens, het is mij ook diverse keren opgevallen dat er een (uiterst rechts) politiek standpunt wordt verkondigd wat niets met Westzaan te maken heeft. Goed dat mensen de vinger aan de pols houden. Deze club is voor iedere Westzaner.

 • dick zwart

  waar een klein dorp groots kan zijn

 • Jaap Meeuwsen

  DCWZ , DC , WG , HvW , ALV . Opvallend dat er steeds vaker met hoofdletter-afkortingen gewerkt wordt.
  Steeds vaker geen idee waar het over gaat.
  Irritant hoor.
  Zal er een tijd komen dat er alleen in afkortingen geschreven wordt ?
  Ik hoop het toch niet, is taalarmoede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *