Geen 30 km voor Weverstraat Krommenie

De Weverstraat in Krommenie houdt een maximumsnelheid van 50 km. Volgens de Fietsersbond Zaanstreek is de gemeente Zaanstad daarmee tegen de bewoners ingegaan die een voorkeur voor 30 km per uur hadden.

Langs de Iepenstraat en Weverstraat komen brede fietsstroken waardoor auto’s minder ruimte krijgen wat een ‘snelheidsremmende werking’ heeft volgens Zaanstad. Ook komen er twee oversteekplekken met een ‘middensteunpunt’.

In de Iepenstraat wordt al gewerkt, in de tweede helft van 2019 is de Weverstraat aan de beurt. De straat krijgt ook ‘stille straatstenen’.

De Fietsersbond Zaanstreek is geen voorstander van ‘steunpunten’:

“Voetgangers kunnen dan halverwege de oversteek even stilstaan en kijken of ze verder kunnen gaan. Voor hun gevoel is dat veiliger. Maar bij een steunpunt midden op de weg is een automobilist geneigd om nog door te rijden als de voetganger zich op de andere weghelft bevindt.”

Volgens de bond is een steunpunt gevaarlijk voor fietsers:

“Soms schatten automobilisten de afstand verkeerd in; als ze dan nog net voor een fietser door de versmalling rijden snijden ze hem af, rijden hem klem. Het gebeurt ook dat een auto de verkeerde kant van het steunpunt neemt, gevaarlijk voor tegemoetkomende fietsers.”

Deel dit artikel:

2 reacties

 • A. de Groot

  De ambtenaren van Zaanstad zouden eens wat meer naar de burgers moeten luisteren.Helaas gebeurt dat heel vaak niet.Zie al die juridische processen die er er zijn geweest,zijn en nog komen.In heel Krommenie wordt veel te hard gereden ook al staat er een 30km. bord. Fietsers en voetgangers zijn de dupe.Een cursus Burgerparticipatie zou voor de ambtenaren heel goed zijn.

 • Peter Hartog

  Geen!! 30 km voor Weverstraat vinden wij juist nu de regering dit landelijk wil invoeren, niet van deze tijd.
  Juist met de vele fietsers dient de snelheid binnen de bebouwde kom naar 30 km bij te stellen.
  In Krommenie zou dan de Rosariumlaan als uitgaande weg als 50 km aangemerkt kunnen worden.
  De Weverstraat ziet er nu weer voortreffelijk uit met het nieuwe wegdek en de de sfeervolle straatverlichting maar wordt nu al weer door grote vrachtwagens met 18 meter oplegger kromgereden.
  Jammer van deze investering.
  Er is nog een blauwe maandag gesproken over een overslagstation i.v.m. de grote wagens maar daar is nog geen actie op genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *