De Weverstraat in Krommenie houdt een maximumsnelheid van 50 km. Volgens de Fietsersbond Zaanstreek is de gemeente Zaanstad daarmee tegen de bewoners ingegaan die een voorkeur voor 30 km per uur hadden.

Langs de Iepenstraat en Weverstraat komen brede fietsstroken waardoor auto’s minder ruimte krijgen wat een ‘snelheidsremmende werking’ heeft volgens Zaanstad. Ook komen er twee oversteekplekken met een ‘middensteunpunt’.

In de Iepenstraat wordt al gewerkt, in de tweede helft van 2019 is de Weverstraat aan de beurt. De straat krijgt ook ‘stille straatstenen’.

De Fietsersbond Zaanstreek is geen voorstander van ‘steunpunten’:

“Voetgangers kunnen dan halverwege de oversteek even stilstaan en kijken of ze verder kunnen gaan. Voor hun gevoel is dat veiliger. Maar bij een steunpunt midden op de weg is een automobilist geneigd om nog door te rijden als de voetganger zich op de andere weghelft bevindt.”

Volgens de bond is een steunpunt gevaarlijk voor fietsers:

“Soms schatten automobilisten de afstand verkeerd in; als ze dan nog net voor een fietser door de versmalling rijden snijden ze hem af, rijden hem klem. Het gebeurt ook dat een auto de verkeerde kant van het steunpunt neemt, gevaarlijk voor tegemoetkomende fietsers.”