Geen pont… Fietsersbond door IJtunnel tijdens OV-staking

Op 28 mei staakt het openbaar vervoer. De Fietsersbond gaat op die dag door de IJtunnel fietsen om haar eis voor een brug tussen Noord en het centrum van Amsterdam kracht bij te zetten.

De gemeente Velsen heeft een kort geding aangekondigd om de staking bij de pont tegen te houden. Zaanstad ‘respecteert het stakingsrecht van de medewerkers’ en raadt mensen aan een ‘alternatief vervoersmiddel’ te nemen.

Wethouder Mobiliteit Gerard Slegers laat De Orkaan weten:

“Het is heel vervelend voor de reizigers die met het OV reizen dat er wordt gestaakt. Ondanks dat respecteren wij het stakingsrecht van de medewerkers. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld de Zaanferry te laten varen (stakingsbreuk).”


UPDATE: Amsterdam wil IJtunnel openstellen


Slegers raadt aan vroeger of later van huis gaan met het eigen vervoer, thuis te werken, te carpoolen of via de Schellingwouderbrug te fietsen. Er is door Zaanstad contact geweest met Amsterdam over de mogelijkheden voor alternatieven. Zaanstad kijkt of het nodig is om verkeersregelaars in te zetten als de situatie daarom vraagt en het erg druk wordt op de wegen.

De bonden zouden vandaag uitsluitsel geven of ze de staking bij de ponten afblazen. Dat zou niet alleen maar over Velsen gaan maar ook over Zaanstad (Buitenhuizen en Hempont) en Amsterdam (IJ-ponten). De FNV maakte gister nog bekend:

“Samengevat: in heel Nederland zal bijna geen bus, tram of trein rijden en geen veerboot varen. Geen spoor- en stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Geen streekbussen of –treinen.”


Carpoolen? De Orkaan heeft Facebook-bericht gemaakt voor carpoolers op 28 mei.


Volgens de Fietsersbond worden 80.000 reizigers die van de pont afhankelijk zijn extra gestraft, de bond vreest een ‘verkeersinfarct’ en organiseert daarom een demonstratie door de IJ-tunnel om vaste IJ-oeververbindingen te eisen tussen Noord en het centrum van Amsterdam. Om 10:00 wordt gestart bij metrostation Noorderpark.

Foto van Edwin Martin van het fietsen door de IJtunnel tijdens de OV-staking van 2005.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Sjoerd Klarenbeek

    Het wordt een interessante dag. Voor wie in Amsterdam-West of Slotervaart werkt en normaal met de Hempont gaat is het via de IJtunnel wel érg ver omfietsen.

  • Stephan

    op gvb.nl/28mei staat dat ijtunnel open gaat :

    ‘Van dinsdag 28 mei 04.00 uur tot woensdag 29 mei 01.00 uur kan langzaam verkeer in beide richtingen gebruik maken van de westbuis van de IJtunnel (de buis normaal voor verkeer richting centrum).’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *