Geen schadevergoeding voor hond die kat doodbeet

De eigenaresse van de hond die in 2014 een kat doodbeet in de Kopermolenstraat krijgt geen schadevergoeding van Ruth Kef, de eigenaresse van de doodgebeten kat.

Ze had een schadevergoeding van € 3.993,96 gevraagd omdat haar hond tijdens het doodbijten, gekrabd en gebeten zou zijn door de kat. De totale kosten bij diverse dierenklinieken en dierenartsen beliepen bijna € 4000.

Ook wilde ze niet de € 150 betalen aan Ruth Kef omdat ze bestreed dat de kat dat gekost zou hebben.

De rechter heeft in hoger beroep beide eisen verworpen. Het was niet aangetoond dat de beten of krabben bij het gevecht waren ontstaan, en de ‘dagwaarde’ van een kat was gewoon € 150 volgens de rechter. Bovendien werd de vrouw veroordeeld door de kosten van de procedure: € 943.

Totale kosten minstens € 5087 (er kunnen nog rente en kosten bijkomen).

American Staffordshire Terrier

Het verhaal begint op donderdag 8 mei 2014 als de kat Jackie wordt doodgebeten in een tuin de Kopermolenstraat in de Zaandamse Rosmolenbuurt. De eigenaresse van het pand heeft haar American Staffordshire Terrier in de tuin gelaten. Die valt Jackie aan, als de eigenaresse het gevecht hoort komt ze naar beneden maar ziet ze al dat Jackie dood is.

Volgens buurtbewoners staan de honden bekend om hun agressie. De honden zouden opgehitsts om katten en andere honden aan te vallen. De doodgebeten kat zou dan ook niet de eerste zijn, en niet de laatste.

Buurtbewoonster Esther startte een petitie (nu niet meer online) tegen de ‘kattenmoordenaar’.

Mevrouw traint haar honden op het grijpen van katten. Afgelopen donderdag heeft zij haar honden los gelaten op de kat van mijn buurvrouw. De honden werden binnen opgefokt en vervolgens op de kat los gelaten. Na dat zij de kat gedood hadden, heeft zij Jackie bij zijn kop gegrepen en in de kliko gedeponeerd. Mevrouw in kwestie zei dat dit niet de eerste kat is en zeker niet de laatste.

De petitie werd duizenden keren ondertekend. De bewoners willen dat haar honden afgenomen worden, en:

Tevens verzoeken wij de gemeente en woningbouw om haar uit de woning te plaatsen. Dit ivm bedreigingen, pesterijen, rondstrooien van gif voor onze katten, het tot last zijn met haar honden, uitwerpselen laat liggen, en ook de kinderen bang maakt met haar honden door over het speelveld heen te lopen.

Stille tocht

De eigenaresse van de honden betreurde het ongeval maar zegt hiervoor niet verantwoordelijk voor te zijn omdat de kat zich op haar privéterrein bevond.

Ik heb nooit mijn honden opgejaagd om kinderen, honden of katten te bijten.

Op 16 mei 2014 wordt in het Burgemeester In ’t Veld-park een stille tocht gehouden ter nagedachtenis aan Jackie. Er liepen zo’n 100 mensen mee in de tocht.

De eisen tegen de eigenaresse van de honden kregen geen gevolg, onder meer omdat er geen aangifte werd gedaan. In tegendeel: de bazin van de hond die Jackie doodbeet ging in de tegenaanval.

Rechtszaak

De eigenaresse wilde een schadevergoeding vanwege de medische behandeling van haar hond, en die was aanzienlijk:

 • Op 9, 10 en 11 mei 2014 de dierenarts in Zaandam bezocht.
 • Op 15 mei 2014 naar de spoedkliniek van het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam. De hond kreeg een dikke nek en als medicijn roze tabletten, pijnstillers en injectie.
 • Op 17 en 18 mei weer naar dierenarts, dierenarts heeft in bult geprikt, het zou een ontsteking zijn als gevolg van krab- en bijtwonden van een kat.
 • Daarna bezoek aan Dierenkliniek De Zon in Amsterdam waar de hond is geopereerd en drains zijn geplaatst.
 • Op 20 mei 2014 naar de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht, diagnose: wondinfectie na trauma door kattenkrab.

De eigenaresse van de hond heeft Ruth Kef aansprakelijk gesteld voor de kosten die zij voor de diergeneeskundige behandeling heeft gemaakt.

Agrotax

De verzekeraar van Ruth Kef heeft Expertisebureau Agrotax ingeschakeld om onderzoek te doen naar het ontstaan en de omvang van de schade. Het rapport:

 • Gezien het feit dat de kat bij het bijtincident is omgekomen en de hond van een type is dat een kat (of ander klein dier) in een keer zal doodbijten (en –schudden) is het niet voor de hand liggend dat de hond bij het voorval door deze kat is gebeten.
 • Mede gezien de reputatie van de betreffende hond (…) is een ander incident met een ander dier voor de hand liggend.

In augustus werd het eerste vonnis geveld, maar omdat de de eigenaresse in beroep ging, kwam de zaak dit jaar opnieuw voor. In augustus zijn de eisen in hoger beroep opnieuw afgewezen, deze week is de uitspraak gepubliceerd.

De foto is van de doodgebeten kat Jackie en is met toestemming overgenomen van de (niet meer beschikbare) online petitie.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Rob

  Nogal brutaal om een eis tot schadevergoeding bij (de eigenaar van) het slachtoffer neer te leggen. Ik vraag daarenboven af welke huiskat in staat is voor € 4000,- schade te veroorzaken bij een Staffordshire. Moet een flinke kat zijn geweest, formaatje puma of zo.

 • Marijn

  Als ik daar zou wonen zou ik zeker een stukje worst met gif de tuin in donderen. Triest persoon.

 • Rob Kroon

  ” …niet de eerste kat is en zeker niet de laatste.”
  Deze “dame” is dus een psycho-/sociopaat. Ik wens haar een lange lijdensweg.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *