In samenwerking met gemeente Zaanstad en verschillende hulp- en vrijwilligersorganisaties, opent het wekelijkse inloopspreekuur van Geldfit haar deuren voor Zaanstedelingen met financiële problemen.

‘Grip op je geld’ is de kernspreuk van Geldfit Nederland. Bij deze organisatie kan men terecht met financiële moeilijkheden, vragen over geld of advies. Zaanstad is de derde Nederlandse gemeente waar inwoners kunnen aankloppen met financiële problemen bij het wekelijkse gratis spreekuur van Geldfit in de Pinkstraat 14 in Koog aan de Zaan.

Dit laagdrempelige spreekuur is opgezet door de Zaanstad, Nederlandse Schuldhulproute, stichting Geldfit en lokale hulp- en vrijwilligersorganisaties.

De officiële opening van het Geldfit inloopspreekuur in de ‘Week van het geld’ werd geïntroduceerd door projectleider van gemeente Zaanstad Michel Hageman. ‘Ik noem deze opening niet feestelijk, omdat de aanleiding voor dit spreekuur zeker niet feestelijk is. Dus geen champagne en grote taarten.’ Volgens Hageman is er nog veel te doen aan de armoedeproblemen in Zaanstad, maar is dit alvast een stap in de goede richting.

Inloopspreekuur

Wethouder Armoedebeleid en Schuldhulpverlening René Tuijn zei bij de opening: ‘Er is in Zaanstad een hele grote groep mensen die het moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. De stap om naar de overheid te gaan voor hulp is voor veel mensen te groot.’ Tuijn benoemt dat ze het inloopspreekuur een ‘buurthuis gevoel’ willen geven, om de stap naar hulp te verkleinen.

‘Wij zoeken naar allerlei manieren om mensen die het lastig hebben op zo’n laagdrempelig mogelijke manier te bereiken. Wij zien in onze gemeentelijke regeling dat ons bereik veel groter kan. Met een loket als Geldfit Zaanstad kunnen wij hulp bieden en ervoor zorgen dat hulpzoekenden in vertrouwen ergens terecht kunnen.’

De inwoners van Zaanstad kunnen naast financiële problemen ook binnenlopen voor vragen over uitkeringen, toeslagen en overheidsbrieven.

Henk Woertink, adviseur Gemeente Geldfit Nederland: ‘we willen mensen die hulp nodig hebben eerder bereiken en het juiste advies geven.’ Volgens Woertink is de financiële problematiek in de Zaanse wijken fors. In Oud Koog aan de Zaan zijn er bijvoorbeeld ruim 700 huishoudens die een grote kans hebben op financiële problemen.

Moneystart

In de ‘Week van het geld’ worden op verschillende scholen in de Zaanstreek gastlessen gegeven die verzorgd worden door Moneystart. Deze lessen heeft de gemeente Zaanstad ingekocht. Leerlingen worden gewaarschuwd voor de risico’s van geld uitgeven, leren hoe ze schuldensituaties voorkomen, hoe ze hulp kunnen krijgen en hoe ze verstandig met geld kunnen omgaan. Wethouder René Tuijn:

‘Tegenwoordig is het voor jongeren makkelijk om snel met hun smartphone geld uit te geven en daardoor in de schulden te komen. Wij vinden het een prioriteit om daar aandacht aan te besteden’,

Door Liv Galjé. Foto: Zaanstad.