Wormerland zit er (relatief) warmpjes bij

Zaanstad en Oostzaan kregen een ‘6’ bij de beoordeling van hun financiële toestand. Wormerland krijgt een ‘8’.

De schuld is 31 procent van de jaarlijkse inkomsten (de buren scoorden meer dan 100 procent). Van alle bezittingen en geld is minder dan 40 procent van de gemeente zelf, de rest is geleend. Ook op dit punt doet Wormerland het beter dan de andere Zaangemeenten.

De belastingen in Wormerland liggen ruim 20 procent boven het landelijk gemiddelde. Dat is fors maar lager dan in Zaanstad en Oostzaan.

Volgens onderzoek van KRO/NCRV’s Pointer op basis van cijfers van accountantskantoor BDO neemt Wormerland daarmee de 97e positie in van de 127 gemeenten met minder dan 25.000 inwoners.

De schuld is beperkt, en dat is goed nieuws. Van alle bezittingen en geld op de bankrekening is 38% van de gemeente zelf, de rest is geleend, maar “met minder dan 50% eigen bezittingen komt de gemeente in de gevarenzone.”

Het exploitatierisico door investeringen in grond is in Wormerland overigens nihil.

De vaste lasten zijn 4% hoger dan de vaste inkomsten, en dat is wel een potentieel probleem, “de gemeente heeft voortdurend te weinig inkomsten om de vaste lasten te betalen, laat staan om tegenvallers op te vangen.”

Lees ook:

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Bep Hogendorp

  “De vaste inkomsten zijn 4% hoger dan de vaste lasten, en dat is wel een potentieel probleem, “de gemeente heeft voortdurend te weinig inkomsten om de vaste lasten te betalen, laat staan om tegenvallers op te vangen.””

  Hier klopt iets niet. Als de inkomsten hoger zijn dan de lasten, dan zou er juist geen probleem moeten zijn.

  • Jacob Cabida

   Hallo Bep,

   Ja, ik lees dit ook zo.
   Dit begrijp ik ook niet!

   Wormerland staat er toch aanmerkelijk beter voor dan Zaanstad?

 • Edwin Kleiss

  Haha die foto van dat bordspel.
  Ik was laatst in een willekeurige kringloop te Wormer en daar liggen hele stapels van dat spel op een plank. Binnenkort maar eens een recensie schrijven voor de Orkaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *