Gezond oud wonen aan de Zaan

Het aantal 65-plussers in Zaanstad groeit van 25.000 (2013) naar 38.000 in 2040. Het aantal 75-plussers gaat van 10.000 (2013) naar 18.000 (2040). Een kleiner wordende beroepsbevolking moet de groeiende kosten voor een groeiende groep opbrengen. In 2012 waren er nog vier potentieel werkenden op elke oudere, in 2040 zijn dat er twee.

Vergrijzing en langer thuis wonen gaan meestal over zorg. Maar wat betekenen beperkte mobiliteit en zorg aan huis voor wonen? Huizen, straten en de voorzieningen in de wijk zijn niet berekend op negentigers. Architectuurcentrum Babel en platform AandeZaan vragen op 20 april toekomstige gebruikers te vertellen wat hun woonverwachtingen en -wensen zijn.

Deze avond “Wonen in de Toekomst” is in De Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Babel startte vorig jaar het thema Wonen en Zorg. Functionarissen van instellingen, zorgverleners, corporaties en andere betrokkenen sloten zich aan bij de discussie. Uigebreid werd gebrainstormd over de toekomst van Festina Lente (Assendelft) en Amandelbloesem (Wormerveer) na het wegvallen van de verzorgingsplaatsen.

De publicatie Zorgen voor vandaag en morgen, de zoektocht naar combinaties van zorg, wonen en de stad wordt op 9 april tijdens het Zaanstad Beraad overhandigd aan wethouder zorg en wonen Jeroen Olthof en vice-voorzitter Ruud Pauw van de gemeenteraad Zaanstad.

(tekst: Hans Bosma)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *