Groei Zaanse corona-besmettingen vlakt af

Op basis van de laatste RIVM-cijfers per gemeente kan voorzichtig geconcludeerd worden dat de groei van het aantal corona-besmettingen in de Zaanstreek aan het afvlakken is.

In de laatste week werden er gemiddeld 137 besmettingen per dag gemeld, in de week ervoor ging dat om 123, maar in de 7 dagen daarvoor was het nog onder de 90.

Zakken doet het aantal besmettingen nog niet. In de afgelopen 7 dagen waren dat er 959 in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan samen. Per 100.000 inwoners komt dat neer op 527 per week. Alles boven de 250 beschouwt het RIVM als ‘zeer ernstig’. Dat aantal ligt al sinds half oktober boven de 250 in de Zaanstreek.

Besmettingen per week per 100.000 inwoners in de Zaanstreek (* de laatste ‘week’ overlapt deels met die van 27 oktober)

Het aantal weekbesmettingen per 100.000 is het hoogste in Zaanstad (544 over de afgelopen 7 dagen), in Wormerland is het 435 en in Oostzaan 410.

In oktober overleden 17 Zaankanters aan corona. Dat is een forse stijging ten opzicht van september toen de tweede golf begon met 4 sterfgevallen. In de afgelopen week overleden 7 inwoners van Zaanstad.

Sterfgevallen aan corona per maand per gemeente.

De GGD Zaanstreek Waterland meldt dat in de week van 22 t/m 28 oktober 3646 mensen zijn getest in de teststraat in Zaandam. In de hele veiligheidsregio ligt het aantal positieve testen op 18 procent.

“De GGD ziet in de afgelopen week een terugloop in het aantal testen dat wordt afgenomen. In het afgelopen weekend werd 50% van de testcapaciteit niet benut. Op doordeweekse dagen bedroeg dit 5 tot 10%. Er zijn op dit moment dan ook geen wachttijden om getest te kunnen worden; als je een afspraak maakt, kun je snel terecht.”

De GGD praat met SALT over testen, SALT opende een snelteststraat op de Hemkade die de gemeente zo snel mogelijk weg wilde, het was in strijd met het bestemmingsplan, SALT werkte zonder vegunning en met een niet-gvalideerde test aldus de gemeente.

Zorgmedewerkers en leraren kunnen zich ook bij de GGD met voorrang laten testen: ‘s ochtends testen, ’s avonds de uitslag:

“De GGD reserveert hiervoor dagelijks 100 testen die echter niet altijd volledig worden gebruikt.”

De door SALT gebruikte test is volgens de GGD de afgelopen week wel gevalideerd door het RIVM net als twee andere sneltesten. GGD’s wachten op instructies vanuit het RIVM voor het uitvoeren van sneltesten.

Bron- en contactonderzoek is door het hoge aantal besmettingen alleen nog minimaal mogelijk volgens de GGD.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *