Tonny Verweij, de eigenaar van de donderdag gesloten fietsenwinkel Second.Bike aan de Zuiderhoofdstraat in Krommenie, zegt ‘een mooi bedrag’ voor de inventaris te hebben ontvangen waarmee hij een ‘nieuw concept voor de zakelijke markt’ gaat ontwikkelen op het gebied van mobiliteit. Die inventaris is afgelopen donderdag meteen door een opkoper opgehaald.

Bij fietsengroothandel Cycletech in Alkmaar kwam dit nieuws als een onaangename verrassing. Zij hebben in de afgelopen tijd 14 Avalon-fietsen, waaronder 8 e-bikes aan Second.Bike geleverd. De fietsen zijn nog niet betaald en vertegenwoordigen samen een waarde van zo’n € 10.000.

Getuige de foto’s die we van de zaak hebben, zijn ze daar niet meer aanwezig. Cycletech wil dan ook graag in contact treden met de opkoper om de zaken recht te trekken (fietsen terug of betaling). De fietsen “zijn eigendom van ons totdat er betaald wordt” aldus een medewerker van Cycletech.

In de winkel zijn nog drie fietsen te zien (waaronder een e-bike met een tasje van Hondenschool De Gabber uit Amsterdam en een oude gewone fiets). Ook hangt een poster van Avalon in de lege zaak.

Deuren gesloten

Eerder werden er door Verweij er onderdelen (zoals sloten) besteld, die bestelling is wel door Verweij afgerekend, zij het na enig aandringen. De fietsen zijn nog niet betaald. Het is volgens de medewerker niet ongebruikelijk fietsen op deze manier te leveren, en “het was ook geen extreme bestelling of zoiets”.

Op donderdag 21 september haalde eerst fietsenhandel Louis Verwimp uit Valkenswaard fietsen terug die niet door Verweij waren betaald. Later op de dag werd de rest van de inventaris door de opkoper met een huurbusje opgehaald. ’s Avonds liet Verweij relaties weten dat Second.Bike ‘de deuren had gesloten’.

Ook particulieren zeggen gedupeerd te zijn door de sluiting. Onder het eerste artikel op De Orkaan werd al gereageerd: “”iemand enig idee hoe ik mijn custom paint groene super73 terug kan krijgen. second bike neemt al weken telefoon niet op en ik wilde het netjes via advocaat regelen maar ik vrees dat een andere schuldeiser de fiets nu meeneemt.” En: “Tonny heeft mijn dochter van 15 jaar haar zelf bij elkaar gewerkte Fat bike ontnomen en het beloofde verkoopbedrag van 2200 euro niet aan haar betaald. Vele smoesjes later was ineens het bedrijf opgedoekt. Wij gaan aangifte doen al geeft politie direct aan dat we alleen een zaak hebben als meerdere gedupeerden dat doen.”

Ook per mail meldden zich gedupeerden bij De Orkaan, zo is iemand “maanden bezig geweest geld van hem terug te krijgen voor een nieuw bestelde fiets.

Oplichting

Verweij – voluit Tonny-Boy Barenti Verweij – is in 2017 veroordeeld tot een taakstraf van 200 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden voor “mishandeling, computervredebreuk, bedreiging, poging een ander wederrechtelijk te dwingen iets te doen, het beschadigen van een telefoon en oplichting.” Hij had onder meer in 2015 zijn ex-vriendin mishandeld en met de dood bedreigd en naaktfoto’s van haar op sociale media geplaatst. Daarnaast had hij iemand opgelicht via Marktplaats. Hij kreeg ook een contactverbod en moest ruim € 3.000 euro aan schadevergoeding betalen.

In mei 2016 was Tonny Verweij de hoofdpersoon in een aflevering van Peter R. de Vries ‘Internetpesters aangepakt’ waarin het ook over de stalking en bedreiging van zijn ex-vriendin ging. De Vries: “hij ontwikkelde zich al op jonge leeftijd van een oplichter tot een echte internetterrorist”. In de uitzending gaf Verweij de oplichting onomwonden toe, en dat gebeurde ook in de rechtszaak.

Ondertussen benaderde Verweij De Orkaan via zijn advocaat. Hij wil het artikel van vrijdag offline en een rectificatie – als we dat niet doen eist hij € 5.000 en daarna € 1.000 per dag van ons (plus € 750 gemaakte advocaatkosten).

Lees ook: Second.Bike Krommenie leeggehaald

Reacties onder artikel of via een mail aan De Orkaan.

Drie fietsen, rechts de Avalon-poster

Door Piet Bakker, Merel Kan. Bronnen: website Second.Bike, eerder nieuws op De Orkaan, beoordelingen en website SCUBO.nl, uitzending Peter R. de Vries, contact met gedupeerden, uitspraak rechtbank. Foto’s: De Orkaan.