Tonny Verweij van Second.Bike in Krommenie, de fietsenwinkel die eind oktober 2023 geliquideerd werd, is opnieuw opgedoken in de fietsenhandel. Deze keer gaat het om Juicybike, een onderneming die gevestigd zou zijn in Brielle (Zuid-Holland) maar waarvan het ‘bezoekadres’ in Krommenie is.

Second.Bike in Krommenie liet een spoor achter van onbetaalde rekeningen en van klanten die op hun geld of spullen wachten.

De zaak aan de Zuiderhoofdstraat 8 in Krommenie startte in juni 2023. In september haalde leverancier Louis Verwimp fietsen terug en verkocht Verweij vrijwel onmiddellijk de rest van de inventaris. Naar nu blijkt, startte Verweij 1 oktober met zijn ‘frisse’ bedrijf Juicybike.

Fietsenhandel Cycletech had nog € 10.000 tegoed van Verweij, en ook de bouwer van de website, het reclamebureau, de firma die de beveiliging installeerde en het marketingbureau zeiden nog onbetaalde rekeningen van duizenden euro’s te hebben. Klanten klaagden dat ze al betaalde fietsen niet geleverd hebben gekregen of niet betaald zijn voor fietsen die ze aan Verweij hadden verkocht. Verweij zou eerder ook met handel in fietsen en duikapparatuur mensen hebben benadeeld volgens klagers. Daarnaast was hij actief als aanbieder van telefoonhoesjes, in de reclassering en bij het organiseren van festivals.

Turboliquidatie

Verweij meldde eerder ‘een mooi bedrag’ voor de inventaris te hebben ontvangen. Maar de ’turboliquidatie’ van ‘Dit Werkt B.V.’, het moederbedrijf van Second.Bike, werd aangevraagd “omdat er geen activa of baten meer over zijn in de Vennootschap.” Alle eigendommen zijn verkocht of “geïnd door schuldeisers als gevolg van openstaande schulden”. De turboliquidatie is volgens de belastingdienst “een snelle manier om een BV, NV, stichting of andere rechtspersoon te ontbinden (…) als er geen baten meer in de onderneming zitten.”

Verweij is niet onmiddellijk te herleiden tot de man achter Juicybike.nl, een gelikte website in het Nederlands en het Engels. Bij de contactinformatie is geen naam te vinden. JuicyBike is een handelsnaam van Cloqs, maar bij cloqs.nl is de domeinnaam geblokkeerd. Via de Kamer van Koophandel is Cloqs (die ook gebruik maakt van de handelsnaam ‘Verzaan’) wel te vinden. Verzaan is de houder van de website juicybike.nl waarvan de contactpersoon ‘verweij.tbb’ (Tonny Boy Barenti?) is.

Het postadres is Krammer 8 in Brielle, het is een ‘Handelsonderneming in algemene zin (in- en verkoop van consumentengoederen)’. Eigenaar is Tonny-Boy Barenti Verweij (1995), de onderneming is op 1 oktober 2023 ingeschreven bij de KvK. Het ‘bezoekadres’ is afgeschermd maar is via een andere weg te vinden: Noorderhoofdstraat in Krommenie. Cloqs houdt zich bezig met ‘Industrieel ontwerp en vormgeving’ en heeft één werknemer.

5 sterren

Bij de review-website Trustpilot heeft JuicyBike.nl één beoordeling gekregen: niet minder dan 5 sterren. Van… Tonny Verweij!

Juicybike.nl moet niet verward worden met Juicybike.com, een van oorsprong Frans/Engelse onderneming die al 15 jaar actief is in de handel in fietsen. Verwarring is overigens wel mogelijk omdat Verweij’s Juicybike exact hetzelfde logo gebruikt. Volgens ene Pascal (die bij Juicybike de telefoon opneemt) is dit toegestaan door het Engelse bedrijf. Bij de Engelsen wordt dit nadrukkelijk ontkend: “wij hebben geen enkele relatie met de Nederlandse website, en we hebben ook nu pas gehoord nadat jullie het ons vroegen. We hebben onmiddellijk contact opgenomen met ons moederbedrijf in Frankrijk die actie gaat ondernemen om het logo te laten verwijderen. Wij leveren alleen onze eigen merken en hebben absoluut niets te maken met het Nederlandse bedrijf.”

Juicybike verkoopt veel soorten merken, e-bikes, fatbikes, e-scooters, e-steps en zelfs de elektrische Segway Gokart. Veel goedkoper dan elders claimen ze. Hoe doen ze dat? Ze hebben geen ‘flashy showrooms’ en bovendien moet je je fiets zelf in elkaar zetten (“that’s your fun DIY moment”). En ze kopen voorraden op van andere handelaren voor een lage prijs (“it’s practically a steal!”).

Merkwaardig genoeg bevat de website diverse foto’s van fietsenmakers en reparatiewerk, iets wat dus niet gebeurt in Brielle bij Geuzenstaete waar alleen kantoor- en vergaderruimte wordt verhuurd. De lokatie van de werkplaats (‘in de regio’) wil Juicybike niet bekend maken “daar doen we geen uitspraken over vanwege de waarde van de voorraad”.

Peter R. de Vries

Verweij – voluit Tonny-Boy Barenti Verweij – is in 2017 veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden voor “mishandeling, computervredebreuk, bedreiging, poging een ander wederrechtelijk te dwingen iets te doen, het beschadigen van een telefoon en oplichting.” Hij had onder meer in 2015 zijn ex-vriendin mishandeld en met de dood bedreigd en naaktfoto’s van haar op sociale media geplaatst. Daarnaast had hij iemand opgelicht via Marktplaats. Hij kreeg ook een contactverbod en moest ruim € 3.000 euro aan schadevergoeding betalen.

In mei 2016 was Tonny Verweij de hoofdpersoon in een aflevering van Peter R. de Vries ‘Internetpesters aangepakt’ waarin het ook over de stalking en bedreiging van zijn ex-vriendin ging. De Vries: “hij ontwikkelde zich al op jonge leeftijd van een oplichter tot een echte internetterrorist”. In de uitzending gaf Verweij de oplichting onomwonden toe, en dat gebeurde ook in de rechtszaak.

Naar aanleiding van de berichtgeving op De Orkaan over het leeghalen van de zaak in Krommenie benaderde Verweij De Orkaan via zijn advocaat. Het artikel moest offline en hij eiste een rectificatie – met een dwangsom was € 5.000 en daarna € 1.000 per dag (plus € 750 gemaakte advocaatkosten). Zijn advocaat stelde vervolgens een gesprek met Verweij voor maar die liet daarop niets meer van zich horen.

Door Piet Bakker / Merel Kan. Bronnen: websites Juicybike (.nl en .com)*, Cloqs, KvK, Trustpilot, Rechtspraak.nl, contact met Juicybike in Brielle en de UK, eerder nieuws op De Orkaan.

* Nadat we vanmorgen (26 februari) met juicybike.com en juicybike.nl contact hadden is per onmiddellijk de website van juicybike.nl verdwenen, er wordt nu meteen doorgelinkt naar de Engelse .com-site. UPDATE 26 februari 19.40 uur: de hele website is inmiddels offline. De nep-review is van Trustpilot verdwenen.