De artikelen over fietsenwinkels Second.Bike en Juicybike die De Orkaan in 2023 en 2024 plaatste, hoeven niet te worden aangepast, verwijderd of gerectificeerd. Ook hoeft De Orkaan geen schadevergoeding aan de Krommeniese exploitant van de winkels te betalen. De rechtbank in Haarlem verwierp alle eisen van de eigenaar die daarover een kort geding tegen De Orkaan had aangespannen.

Bij vier stukken over winkel/webshop Second.Bike in Krommenie eiste de voormalige eigenaar dat verwijzingen naar zijn strafrechtelijke verleden zouden worden verwijderd. In 2017 is hij onder meer veroordeeld wegens oplichting. Drie artikelen over de webshop Juicybike zouden zelfs geheel offline moeten volgens de eis. Ook zou De Orkaan de vermeende ‘onjuiste berichtgeving’ moeten rectificeren. Volgens de eigenaar was er sprake van de schending van zijn privéleven, zijn eer en zijn goede naam.

Daarnaast zou De Orkaan ruim € 7.137 medische kosten van de eiser moeten betalen en al zijn proceskosten. Ook daar ging de rechter niet in mee. De oud-fietsenhandelaar moet zelf de € 1.973 proceskosten betalen, waaronder de kosten voor de Orkaan-advocaat.

Volgens de rechter heeft De Orkaan terecht over het verleden van de eigenaar, de sluiting van de winkel en de daaropvolgende ‘turboliquidatie’ geschreven. Dat de eigenaar De Orkaan heeft proberen te misleiden over zijn identiteit wordt hem aangerekend door rechtbank. Dat iemand anders zich voor hem uitgegeven zou hebben bij het opzetten van webshop Juicybike is niet aannemelijk volgens de rechtbank. Uit gegevens van domeinregister SIDN blijkt volgens de rechter wel degelijk dat de Krommenieër daarachter zit. De berichtgeving van De Orkaan vindt “voldoende steun in de feiten” aldus de rechtbank.

Alle vorderingen zijn afgewezen. De eiser is veroordeeld tot betaling van de proceskosten.

Jan-Kees Emmer, voorzitter van Stichting Zaans Mediaplatform De Orkaan:

“Het vonnis laat aan duidelijkheid niets te wensen over. De rechter oordeelt onverbloemd dat de redactie van De Orkaan zorgvuldige journalistiek heeft bedreven en het volste recht heeft om een maatschappelijke misstand aan de kaak te stellen. Het bestuur moedigt de redactie dan ook aan om op deze voet door te gaan met het lichten van tegels.”

Orkaan-hoofdredacteur Merel Kan:

“We waren behoorlijk zeker van onze zaak. Soms zijn mensen niet blij met onze berichtgeving, maar de stukken waren feitelijk en volledig juist. Gelukkig zag de rechter dat ook.”

Door Piet Bakker. Bron: vonnis rechtbank.