The shit hit the fan: daar moesten we aan denken toen we de appjes van Tonny Verweij openden. Foto’s van grote mensendrollen, wij vermoeden die van Tonny, in een wc-pot. Tonny probeert duidelijk te maken dat hij niet gecharmeerd is van onze artikelen over zijn activiteiten.

De website juicybike.nl is inmiddels door SIDN, de beheerder van het totale .nl-domein, offline gehaald.

Afgelopen maandag schreven we dat de fietsenboer die afgelopen najaar via een turboliquidatie zijn Krommeniese winkel beëindigde nu een online ‘winkel’ had opgetuigd. Via Juicybikes.nl probeerde hij fietsen aan de man (m/v) te brengen. Toen hij dat eerder deed onder meer via Second.Bike in Krommenie liet hij een spoor van ellende en onbetaalde rekeningen achter. 

Juridische stappen

Met Juicybikes.nl probeerde hij mee te liften op het degelijke imago van het Engels/Franse bedrijf Juicybikes.com waarvan hij het logo (zonder toestemming) gebruikte. Daar wisten ze niets van het Nederlandse ‘filiaal’ dat was opgestaan. Nadat het eerste artikel op De Orkaan was verschenen verdween juicybike.nl en werd het domein doorgelinkt naar het Engelstalige .com-domein. Daar worden overigens alleen fietsen van de eigen merken Juice en Neomouv aangeboden. Het bedrijf is actief in Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Portugal, niet in Nederland.

Verweij zelf beweerde tegenover De Orkaan dat hij aandelen had in het .com-bedrijf: “Omdat ik aandelen in de onderneming in Engeland heb. Onderneming is ook van mij.” Daar wisten ze in Ashbourne (bij Nottingham) waar Juicybike.com is gevestigd, niets van: “Incorrect!”. Het moederbedrijf in Frankrijk was ook al bezig juridische stappen (‘legal action’) tegen Verweij te ondernemen “om de website offline te halen”.

Verweij had overigens volgens eigen zeggen ook een ‘companion’ genaamd ‘glmatsna’. Wij hebben niemand kunnen vinden met die naam (en ook niet met een naam die daarop lijkt). Dat Verweij aandelen in het Engelse bedrijf heeft is vrijwel onmogelijk, het bedrijf (opgericht in 2008) is in 2018 onderdeel geworden van het Franse Neomouv (opgericht in 2003).

Domeinnaam opheffen

‘Legal action’ is er overigens genoeg. Een van de Nederlandse fietsfabrikanten die zijn merk via Tonny Verweij’s bedrijf zag aangeboden, heeft inmiddels melding bij de politie gedaan omdat hij zeker geen zaken met Juicybike heeft gedaan: “die fietsen daar werden met enorme kortingen aangeboden, het is onmogelijk om voor die bedragen fietsen te leveren. Mensen die daar een fiets kopen krijgen die waarschijnlijk nooit geleverd. Verweij is overigens bekend bij ons in de branche.”

Daarnaast vond Verweij het geinig om de registratie van het Nederlandse domein over te hevelen op naam van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Die heeft daarvan melding gedaan bij de politie en gaat ook aangifte doen. Bij de domeinregistratie SIDN is ook onderzoek gestart wegens mogelijk misbruik: “We hebben een controle gestart naar de registratiegegevens van juicybike.nl. Als de domeinnaamhouder zich niet bij ons identificeert, of de gegevens niet wijzigt in juiste gegevens, kunnen we de domeinnaam onbereikbaar maken. Als identificatie uitblijft, dan heffen we de domeinnaam op.”

Dat is inmiddels gebeurd: “Het domein juicybike.nl is per direct opgeheven en is nu niet meer bereikbaar. Het domein staat nu conform regels van SIDN 40 dagen in quarantaine waarna het weer vrijkomt voor registratie voor wie het domein wil vastleggen.”

Shitpics

Verweij zelf belooft dat bij Orkaan-redacteur Piet Bakker spoedig een sommatie op de mat zal vallen: “Je bent echt een hond. Alles is onjuist. Het hele verhaal klopt niet. Je verzint het ter plekke absurd gewoon. Verwijder het artikel.”

Op onze vraag wat er dan precies onjuist is blijft Tonny het antwoord schuldig, behalve dan dat hij zes shitpics (drol-foto’s) naar De Orkaan stuurt (om de lezers te sparen hebben we die hier niet opgenomen, maar wie de ‘producties’ van de Krommeniese ondernemer wil bewonderen kan ze op de redactie komen bekijken).

De positieve reactie (5 sterren) die Verweij achterliet op de review-site Trustpilot is verwijderd. Daarvoor zijn nu vier reviews met 1 ster in de plaats gekomen.

Door Merel Kan / Piet Bakker. Bronnen: SIDN, websites Juicybike, Neomouv en Trustpilot; contact met SIDN, Tonny Verweij, fietsenfabrikant, Juicybike.com en politie.