Na nog geen drie maanden is er een einde gekomen aan Second.Bike in Krommenie. De winkel aan de Zuiderhoofdstraat 8 is gister leeggehaald. Verweij schrijft dat de winkel op zijn eigen initiatief de deuren heeft gesloten vanwege ‘uitdagingen’ en ‘druk’. Over dat ‘leeghalen’ zijn overigens verschillende versies.

“De winkel gaat verder, maar onder andere vleugels en enkel op afspraak 🙂” aldus Verweij aan De Orkaan. Dat zou ook aan de Zuiderhoofdstraat 8 zijn.

Verweij:

“Heb gewoon een mooi bedrag gekregen voor de inhoud en dat geld gaat nu in een nieuw concept zitten ook op het gebied van mobiliteit. Echter enkel voor de zakelijke markt.”

Via Second.Bike konden mensen tweedehands fietsen kopen en verkopen. Second.Bike zei daarnaast overtollige voorraden van fietsenwinkels op te kopen. Ze boden fietsen aan via hun website en Marktplaats.

Eigenaar Tonny Verweij schrijft aan relaties:

“Met een zwaar gemoed delen wij vandaag met jullie het nieuws dat Second.bike vanaf vandaag zijn deuren sluit. Deze beslissing is niet lichtvaardig genomen, maar is het resultaat van een grondige afweging van de uitdagingen waarmee we als eigenaar te maken hebben gehad. De druk die met de exploitatie van onze winkel gepaard ging, woog niet langer op tegen het plezier en de voldoening die we ooit uit ons werk haalden.”

Verweij zegt nog wel beschikbaar te zijn voor reparaties en garantieafhandelingen waarvoor je online een afspraak moet maken: “We staan klaar om je te helpen en je fietsproblemen op te lossen.” aldus Verweij. Maar “alle eerder gemaakte afspraken komen te vervallen.” Verweij wil wel:

deze gelegenheid aangrijpen om onze oprechte dank uit te spreken aan al onze gewaardeerde klanten. Jullie steun, toewijding en vertrouwen hebben deel uitgemaakt van ons avontuur, en we zijn dankbaar voor de tijd die we met jullie hebben doorgebracht. Het was een voorrecht om jullie te mogen bedienen en we kijken terug op vele mooie herinneringen.

Verweij sluit het “hoofdstuk af met een gevoel van nostalgie, maar we kijken ook met opwinding uit naar wat de toekomst ons zal brengen. Nogmaals, bedankt voor alles wat jullie voor ons hebben betekend.”

Stalker

Vrijwel onmiddellijk na de opening van Second.Bike ontstond er op sociale media een discussie rond eigenaar Tonny Verweij. Hij zou ook bekend zijn als ‘Tony-Boy (Barenti) Verweij’ die van oplichting werd beschuldigd (o.a. met fietsen en duikapparatuur). Mensen klaagden dat ze door deze Verweij (die volgens hen dezelfde was als de nieuwe fietsen-Tonny) waren opgelicht. De ‘oude’ Tony is in het verleden veroordeeld wegens stalking, en heeft zich daarna met oplichterspraktijken beziggehouden. Dat blijkt onder meer uit een aflevering van Peter R. de Vries Internetpesters aangepakt uit 2016. In 2017 is hij daarvoor veroordeeld. De Vries noemt deze Verweij een ‘internetterrorist’. In een interview geeft de hoofdpersoon toe zich met oplichting te hebben beziggehouden. En dat deed hij nog steeds. Peter R. de Vries interviewde Tony in een B&B op de Zaanse Schans waar hij op straat werd gezet omdat hij de rekening niet kon betalen.

Dat het hier om dezelfde persoon ging, lijkt ons niet onwaarschijnlijk gezien de overeenkomst qua naam en ook qua activiteit (de handel in fietsen). De Orkaan zocht destijds contact met Verweij. We concludeerden aanvankelijk dat er sprake was van persoonsverwisseling maar daarop kregen we nieuwe klachten over trage betaling. Ook kregen we het video-materiaal van Peter R. de Vries waaruit duidelijk werd dat het meer dan waarschijnlijk was dat de ‘oude’ Tony’ en ‘nieuwe’ Tonny toch dezelfde waren.


UPDATE: Verweij wil een rechtszaak beginnen vanwege dit artikel dat op ‘verkeerde bronnen’ zou zijn gebaseerd. Welke dat zijn is onbekend. Verweij zei ons tijdens een eerder telefoongesprek dat hij in 1992 in Den Haag is geboren, de Tonny-Boy Barenti Verweij die enig aandeelhouder en nog bestuurder is van Dit Werkt B.V. in Duiven (de moedermaatschappij en eigenaar/beheerder van Second.Bike in Krommenie) geeft echter 1995 als geboortedatum. Verweij heeft ons dus bewust verkeerder informatie verstrekt. Of de oude en nieuwe Tonny dezelfde zijn weten we niet 100 procent zeker, zo staat dat ook in het bericht.

In Krommenie doen diverse verhalen de ronde over de reputatie van Verweij en het leeghalen van de winkel. Duidelijk is dat de winkel met grote regelmaat werd bezocht door ontevreden en boze klanten die nog geld kregen van Verweij. Ook is daarbij de politie minstens eenmaal opgeroepen. Rekeningen zouden niet of veel te laat zijn betaald. De winkel was ook vaak niet open waardoor boze klanten geen verhaal konden halen.

Op donderdag 21 september is eerst fietsenhandel Louis Verwimp langgeweest om fietsen terug te halen niet door Verweij waren betaald. Toen Verweij niet aanwezig bleek, is het slot opengebroken. Daarna kwam de politie, maar die laat weten ‘geen partij’ te zijn omdat het in feite tussen twee civiele partijen (Verwinp en Verweij) gaat. Omdat de goederen waren geleverd onder ‘eigendomsvoorbehoud’ waren ze nog steeds eigendom bij Verwinp. Directeur Verwimp: “‘Wij doen al 50 jaar op een nette manier zaken, en blijven met een restvordering achter. Als je wil weten wat het trackrecord van Tonny Verweij is, dan vind je helaas genoeg op het internet.” De firma heeft met een vrachtauto haar eigendommen opgehaald.

Verweij meldde zich wel later bij zijn winkel. In de loop van de avond is de rest van de winkel leeggehaald door iemand die zei € 10.000 te hebben betaald voor de hele inventaris. Tegen een klant die een elektrische fiets kwam terughalen, zei Verweij dat er bij hem was ingebroken (dat is waarschijnlijk de actie van Verwimp geweest). De winkel is sinds kort ook een PostNL-afhaalpunt, die spullen staan nog in de winkel.

In eerste instantie schreven we op basis van informatie uit de buurt dat een deurwaarder bij de leeghaalactie was betrokken. Dat was onjuist, de schuldeiser had zelf het initiatief genomen om zijn eigendommen terug te halen.


Reviews

Ook aan de reviews van de winkel zat een luchtje, ze waren of heel goed (in vrijwel identieke bewoordingen: “absoluut fantastisch”, “Onwijs vriendelijk personeel, heerlijke koffie. Meer dan dik tevreden!”) of heel slecht (“Stay far away as you can from this fraudulant company”, “Ongelofelijk slechte service”) waarbij het bijna altijd over problemen bij de betaling ging. Second.Bike heeft inmiddels een groot deel van de reviews verwijderd. Alleen de zeer goede heeft men op de website laten staan.

De winkel in Krommenie was gevestigd in de voormalige showroom van garage Schoone aan de Zuiderhoofdstraat op de hoek van het Weiver. Tonny Verweij zei sinds een jaar in Krommenie te wonen.

Lees ook: Groothandel wil fietsen terug van Second.Bike (24 september)

Winkel leeg (22 september 2023) foto: De Orkaan.
PostNL.
Verweij kreeg eerder Doka-bloemen (Facebook Doka)
Peter R. de Vries met ‘zijn’ Tony in 2016

Door Piet Bakker / Merel Kan. Bronnen: website Second.Bike, eerder nieuws op De Orkaan, Facebook Doka, Peter R. de Vries-uitzending (RTL5), reviews, WhatsApp-bericht van Tonny Verweij. Foto boven: De Orkaan.