Haven-Stad in beeld! (filmpje)

Vandaag en morgen is in Gebouw 8 op het Hembrugterrein in Zaandam een uit de kluiten gewassen maquette van Haven-Stad te bekijken.

De maquette geeft een beeld van het nieuw te bouwen stadsdeel, dat de komende decennia richting en over de Zaanse stadsgrenzen zou moeten groeien.

Gebouw 8 is dit weekend, tijdens de Open Monumentendag, voor het eerst open voor publiek. Het voormalig wapendepot is kortgeleden geheel gerenoveerd.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Erik Esteie

  Ik ben vanmiddag ook even wezen kijken en ik wil graag aanvullen dat, ondanks dat er in het filmpje vermeld wordt dat het slechts een visie is, dat de bouw volumes wel degelijk gebruikt gaan worden en dat alles op schaal gemaakt is(1:1000). Zo zal er in de achtersluispolder, rond de Zomerdijk, Pieter Lieftinkweg, aan de Voorzaan(waar nu de scheepswerfen zitten) en op de plek van de Shell benzinepomp, zo’n 7000 tot 8000 woningen gebouwd gaan worden en die woningen zullen geen huisjes met een tuintje worden maar woonblokken van 3, 4, 5, of meer etages worden.

  https://esteie.nl/2018/09/08/zaterdag-8-september-2018-havenstad/

  De eerste foto geeft een mooi beeld van de toekomstige situatie en natuurlijk zijn er geen details zichtbaar maar het aantal woningen is al wel meegenomen in de berekeningen om tot 70.000 woningen in het hele gebied te komen.

  Ik weet dat een aantal mensen moeten (niet kunnen) wennen aan het feit dat de Zaanstreek onderdeel is van Groot-Amsterdam maar dit gaat hoe dan ook gebeuren(en ik laat het aan de lokale politiek om dat verder uit te vechten 😉

  We zijn nu eenmaal onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam, of MRA

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Metropoolregio_Amsterdam

  Natuurlijk is het nog niet bekend waar welke voordeur komt te zitten en welke kleur baksteen er gebruikt gaat worden en ook is niet bekend welk architecten buro wat gaat ontwerpen. Feit is echter dat in 2040(kan ook 2050 worden) het zuiden van de Zaanstreek er totaal anders uitziet

  Wat ik erg jammer vind is dat er bij deze plannen totaal geen rekening is gehouden met het OV. Er wordt nagedacht over het aansluiten van de metro op station Amsterdam-Noord van de Noord-Zuidlijn, maar hoe dat trace moet gaan lopen?
  (misschien via het fietspad wat ingetekend is achterin de Achtersluispolder?)

  Ook is er in de verste verte geen plan om een eventuele metrolijn aan te sluiten op station Sloterdijk

  Al met al kijk ik uit naar het realiseren van de plannen en ik hoop het nog mee te maken 😉

  Voor wie interesse heeft

  Hier worden de verdere ontwikkeling vaak als eerste gemeld

  https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1961929

 • Maarten Voster

  Wat mij op deze maquette vooral enorm heeft verbaasd, is dat de Hemwegcentrale en de honderden hectaren met olietanks en steenkoolopslag eromheen er allemaal gewoon nog op staan. Alsof er geen CO2-probleem bestaat. En we hebben het wel over 2040. Zelfs als Amsterdam geen enkele eigen milieu-ambitie zou hebben (de Amsterdamse politiek roept heel hard van wel), dan zal er echt tegen die tijd door verminderd gebruik van fossiele brandstof gewoon geen markt meer zijn voor zoveel opslag en transport van olie en steenkool.
  En ze hebben het wel over bouwen in groene gebieden, omdat we toch ergens die woningen kwijt moeten. Nou ik zou zeggen: Amsterdam doe je huiswerk over en kijkt eerst eens op je eigen noordoever van het Noordzeekanaal, voordat je durft te denken aan ons groen.
  En overigens: ’t Veld blijft, zo niet dan toch (riep ik al in 1972).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *