Op maandag 11 september wordt er gestart met de herinrichting van de Zaanweg in Wormerveer. Tussen de Zaanbrug en de Stationsstraat wordt onderhoud uitgevoerd en de inrichting van de weg aangepast. De voorbereidingen zijn in volle gang.

De werkzaamheden zullen gefaseerd worden uitgevoerd, grotendeels in 2023 en deels in 2024.

Parkeerplaats oude Gasfabriekterrein

De parkeerplaats op het oude Gasfabriekterrein is door gemeente Zaanstad aangewezen als vervangende parkeerlocatie. Vanaf maandag 21 augustus wordt deze parkeerplaats volledig afgesloten voor auto’s en fietsers. De parkeerplaats zal worden opgeknapt, waarbij er 30 extra parkeerplekken worden gecreëerd. Gemeente Zaanstad creëert deze plekken als oplossing voor het verdwijnen van parkeerplekken op de Zaanweg.

De fietsenstalling wordt meer in de richting van het station verplaatst en er komt een extra ontsluiting via de camperplaats. Op de camperplaats verdwijnt één plek, zodat verkeer vanaf de Wandelweg de parkeerplaats kan bereiken. Het streven is om de werkzaamheden op het parkeerterrein voor 11 september af te ronden, in ieder geval voor de start van de herinrichting van de Zaanweg.

Herinrichting Zaanweg

Er komt een extra riool voor regenwater, de bestrating wordt vervangen en er komt extra groen. In totaal worden er 7 bomen gekapt en komen er 26 bomen voor terug. Er komen grotere en nieuwere groenvlakken. Er gaan 40 parkeerplaatsen langs de Zaan verdwijnen, waardoor er 50 parkeerplaatsen overblijven. Daarnaast wordt alle openbare verlichting vervangen, waarbij er energiezuinige LED-verlichting komt. Ook de verkeerslichten worden vervangen.

Omleidingsroute

De kruising Edisonstraat – Zaanweg wordt vanaf 11 september helemaal afgesloten voor autoverkeer. Bewoners van de Electrabuurt zullen via de Wandelweg de wijk in moeten. Voor het verkeer tussen Wormer en Wormerveer (en andersom) komt een omleidingsroute via de Clausbrug. De omleiding zal met borden worden aangegeven. Fietsers kunnen in ieder geval tijdens de eerste en tweede fase van de herinrichting gebruik blijven maken van de Zaanweg. In eerste instantie zal dat langs de Zaanzijde zijn en daarna langs de woningzijde.

Inloopbijeenkomst 28 augustus 2023

Op maandag 28 augustus is er een inloopbijeenkomst voor bewoners uit de omgeving van de Zaanweg. Tijdens deze bijeenkomst ligt het ontwerp ter inzage en kunnen vragen worden gesteld. De bijeenkomst is van 16.30 – 18.30 uur in de Wormerveerse Vermaning, Zaanweg 57 in Wormerveer.


Eerder schreven we:

Bijdrage door Michel Schermer