De herinrichting van de Zaanweg in Wormerveer gaat de 2e fase in. In september is de kruising van de Zaanweg met de Edisonstraat aangepakt. Dit kruispunt gaat op 10 januari samen met de Zaanbrug open. In die week begint ook de tweede fase. De Zaanweg tussen de kruising en Stationsstraat wordt onder handen genomen.

Voor het autoverkeer uit Wormer is het feest van korte duur. Vanaf maandag 15 januari tot eind maart wordt het omrijden. Op 10 januari wordt de tijdelijke brug buiten gebruik gesteld. Bij het verwijderen van die tijdelijke Zaanbrug wordt de Zaanweg eenrichtingsverkeer. En omdat het stuk tussen de kruising en de Stationsstraat wordt afgesloten vanwege de herinrichting van de Zaanweg, is er geen autoverkeer vanaf Wormer naar Wormerveer mogelijk tot eind maart.

Autoverkeer vanuit Wormer wordt geadviseerd via Prins Clausbrug te rijden. (Brom)fietsers en voetgangers kunnen wel vanuit beide richtingen van de nieuwe Zaanbrug gebruik maken.

Riool

Tijdens de tweede fase wordt er gewerkt tussen de Zaanbrug en de Stationsstraat. Hier wordt het riool vervangen en extra riool aangelegd voor regenwater. Daarnaast komt er extra groen en worden lantaarnpalen en bestrating vernieuwd. De weg wordt gedurende het werk volledig afgesloten voor auto’s. Voetgangers en (brom)fietsers kunnen, via het parkeerterrein aan de Zaan, er wel langs.

Vanaf 8 januari tot half maart is het parkeerterrein langs de Zaan voor de helft afgesloten. Vanaf half maart sluit deze parkeerplaats helemaal. De parkeerplaats op het oude Gasfabriekterrein is door gemeente Zaanstad aangewezen als vervangende parkeerlocatie.

De werkzaamheden duren naar verwachting tot juli 2024. Daarna start fase 3 op een deel van de Stationsstraat en een deel van de kruising Zaanweg-Stationsstraat.

Zo moet het worden (afbeelding Zaanstad)

Lees ook:

Tekst: Redactie De Orkaan, Bronnen: Provincie Noord-Holland (ook afbeeldingen) en Bewonersbrief en Buitengewoon.Zaanstad. Foto boven: De Orkaan.

Werk aan de Zaanbrug (Bart van der Laan)