Het Geheim van de Europese School…

Wat je op het plaatje hierboven ziet, is de nieuwe Europese School. Niet in Zaandam maar in Alkmaar, de enig overgebleven concurrent van Zaanstad voor de vestiging van de school.

Voor 18 februari moeten de financiële stukken bij het ministerie zijn. De plannen van Zaanstad zijn strikt geheim: geen artist impressions, geen openheid over waar de school komt en geen campagne. In Alkmaar doen ze dat anders.

Bij de raadsvergadering van 21 januari liepen de irritaties over de geheimhouding op. Peter van Haasen (PVV) werd al na enkele seconden de mond gesnoerd door burgemeester Hamming toen hij iets wilde zeggen over het raadsvoorstel, “een poppenkast” volgens Van Haasen die werd bijgevallen door de POV. Harrie van der Laan: “geheimhouding is schandalig, gaat alle perken te buiten, u haalt de democratie onderuit, we moeten het college naar huis sturen, haal het dan van de agenda”.

Patrick Zoomermeijer (SP): “wat doe ik hier nog?” Ook Julliëte Rot van DZ was ontstemd over de procedure, haar partijgenoot Henk Heijen heeft vragen over de zaak aan B&W gesteld. Hij vraagt zich af of alles wel volgens de regels van de Wet Openbaar van Bestuur is gegaan (“alles is openbaar tenzij…”).

Concurrentiepositie

Zaanstad wil alles zoveel mogelijk geheim houden om Alkmaar niet in de kaart te spelen (“openbaarheid van het bidbook kan een nadelig effect hebben op de concurrentiepositie van de gemeente inzake het bid”).

Afgelopen week (deadline 23 januari) is het bidbook naar het Ministerie van OCW gestuurd, de financiële bijlagen moeten 18 februari ingediend worden. Zaanstad wil pas op 19 februari zaken ‘gedeeltelijk’ openbaar maken.

Op dat moment kan Alkmaar niks meer met die informatie doen, hun financiën zijn namelijk dan ook al ingediend. Maar, zo stelt Zaanstad “de economische of financiele belangen van de gemeente betreffen [ook] de nog uit te voeren aanbestedingen en onderhandelingen.” Vandaar de voortdurende geheimhouding.

Alkmaar

Alkmaar haalt nog even uit naar de plannen van Zaanstad:

“alleen Zaanstad is nog over, al had de gemeente wel wat uitstel nodig voor het bidbook. Het Alkmaarse college deed daar niet moeilijk over want het is overtuigd van de eigen plannen, ook al houdt Zaanstad de zijne geheim. En terecht, want het ziet er allemaal goed uit, de school blijft in de regio en de ligging is gunstig wat betreft vervoer, (sport)faciliteiten en de afstand tot de binnenstad.

Volgens [wethouder] Verbruggen is door de participatie ook veel steun van belanghebbenden. Dat terwijl JRC, EMA en ook ouders opmerkelijk genoeg niet bij de Zaanse plannen betrokken werden, aldus wethouder Verbruggen.”

Het Joint Research Centre (JRC) zit in Petten, origineel waren het de kinderen van die werknemers die naar de Europese school in Bergen kwamen, het Europees Medisch Agentschap (EMA) komt naar Amsterdam, dat is een van de redenen voor een nieuwe school.

Burgemeester Emile Roemer doet de promotie in een filmpje.

Deel dit artikel:

Een reactie

 • Peter van Haasen - PVV Zaanstad

  Het is maar de vraag of mijn mond gesnoerd werd om mijn inbreng.
  Er stond geen onthullend woord in, maar tijdens de schorsing vertelde Jan Hamming mij dat zelfs de lidwoorden geheim zijn.
  Het was wel opmerkelijk dat Patrick Zoomermeijer (SP) tijdens zijn stemverklaring bijna één op één de bijdrage die ik wou geven af kon maken.
  Dus het is maar de vraag of mijn mond ook gesnoerd was als ik raadslid was van een andere partij.
  Ik beraad mij er nog op of ik mijn bijdrage zonder lidwoorden ga publiceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *