Het Orkaan Masterplan: 20.000 woningen? Doen we!

Toch maar in het Guisveld bouwen? Wethouder Jeroen Olthof had het over “bouwen in het groen” en dat was alleen om “de discussie open te breken.”

Maar iedereen begreep natuurlijk waar het om ging: het Guisveld.

Guisveld? 
Als er 20.000 woningen bij moeten komen in Zaanstad – of 10.000, dat is niet helemaal duidelijk – is het dan echt nodig om het Guisveld vol te bouwen? Het lijkt erop dat de geesten rijp moeten worden gemaakt. Het Guisveld was immer vroeger ook bebouwd? (Ja, er stonden molens!)

Andere plekken? 
Maar is het nodig? Zijn er geen andere plekken? Kunnen we niet de hoogte in? Verdichten? Kantoorlocaties gebruiken? Kantoren ombouwen? Industriegebieden onder de loep nemen? Wethouder Dennis Straat suggereerde al de Achtersluispolder.

Gevonden!
Wat kan er en staat al op stapel? We hebben er al snel zo’n 2300 gevonden (maar misschien tellen de woningen die al voorzien waren niet). En ideeën en plannen voor minsten 1000 andere verzameld. En we zoeken door.

Voor onderstaande locaties zijn ook plannen en ideeën, maar onbekend is hoeveel er gebouwd gaat worden.

 • t Saentje, appartementen
 • Woontoren Rozenhof, onbekend
 • Cypres, (zorg) woningbouwplan
 • Hembrugterrein
 • Overtuinen
 • Noordeinde Wormerveer
 • hemmesDe Hemmes (foto rechts)
 • Knooppunt Koog/Zaandijk verstadsen
 • Fortuinweg in Zaandijk
 • Zaanse Kavels, Westzijde
 • Oostzijde, Witte Olifant (foto onder)
 • Achtersluispolder (ideetje Dennis Straat)

En we hebben zelf wel suggesties:

 • Voormalig belastingkantoor Nuon, Vincent van Gohgweg
 • De plek van het oude gemeentehuis in Rooswijk (rand Guisveld)
 • Oostzijde 48, plek van de krakersvilla
 • Oostzijde, zeepfabriek Hilko

witte olifant 2

Tips? Stuur ze naar De Orkaan! Als we er samen de schouders onderzetten, dan hoeven we misschien ons groen niet aan te tasten.

PS: de gevangenis (1100 bewoners) en de vluchtelingenopvang (950) en asielzoekersboot (300) tellen we niet mee.

 

 

Deel dit artikel:

26 reacties

 • Bert

  Het oude belastingkantoor?? Dat is toch al jaren een appartementengebouw? Of bedoelen jullie het gebouw aan de kruising met de Westzijde?

 • De Orkaan

  dank, aangepast, in ons enthousiasme willen alles volbouwen (behalve het Guisveld).

 • Frits Krom

  Gaat men óvertuinen volbouwen? Ik wist geeneens dat er nog van die historische tuinen waren, dat die het nog gered hadden tot de 21e eeuw. Ik weet nog van de Beeldentuin te Zaandijk, en op de Koog was er ook eentje, even benoorden de sluis, maar die is al vrij lang weg. Inderdaad: volgebouwd. Er is al relatief zo weinig over van de beroemde Zaanse historie en dan staan dus nu de overtuinen op de rol om geslachtofferd te worden. Op zo’n manier voel ik me al maar minder Zaans …

  • TheMX

   De overtuinen is gewoon een kaal stuk grond zonder iets erop, zal niemand echt msisen denk, en als je niet eens wist dat het er was hoe kan je het dan missen door je gelijk minder zaans te voelen?

   Misschien niet dat iedereen er van op de hoogte was maar het grondbedrijf, had vlak voor de olie crisis al alle grond opgekocht, waaronder het guisveld, met als bedoeling hier op te bouwen. Echter toen kwam de oliecrisis en werd het een natura 2000 gebied.

   Door dit geintje is onze gemeente tot een paar jaar terug failiet geweest, omdat het deze grond heeft moeten afschrijven voor nog geen 1/100ste van het aankoop bedrag.

   Als dit niet gebeurd was, had Almere nooit bestaan, want dan was het namelijk gebouwd in het natura 2000 gebied, en had Zaanstad nu 350.000 inwoners gehad.

   Dit is niet gebeurd.

   Wat mij nogal opvalt is dat de mensen die in deze periode leefden (toen het dus goedgekeurd werd dit vol te bouwen) nu de grootste tegenstanders zijn. Vind het een beetje hypokriet.

   Eerst lekker een huisje kopen in saendelft (voormalig Natura gebied) en nu je er lekker warm woont, tegen het volbouwen van het guisveld zijn? en de toekomstigge bewoners het niet gunnen?

   50% van Zaanstad is niet bebouwd. Van mij mogen ze het voor 80% volbouwen en 20% Natura 2000 gebied behouden. Zo is het in elke stad, en aan 1KM slangen landschap geloof je het wel en loop je ook niet 30km door.

   Volbouwen en op naar de 350.000 inwoners!

   • loes

    ik weet het niet maar u bent waarschijnlijk nog erg jong en net als velen alleen met u zelf bezig, maar behoud Guisveld en ook voorheen Westzijderveld speelt al vanaf de jaren zeventig! het guisveld moet gewoon groen blijven net als het Oostzijderveld. de mens heeft ruimte omzich heen nodig om bij te kunnen tanken voor zijn jachtig bestaan.

    er zijn nog zat open gaten waar gebouwd kan worden er komen er zelfs bij, n.l. de plekken van de te sluiten brandweerkazernes. ik hoop dat ik nog lang in een groene omgeving mag blijven wonen en 200.000 is hier meer dan zat.

    • Themx

     Ik snap uw constatering niet dat ik voor mij zelf bezig zou zijn?

     Indien er 20.000 woningen op het guisveld gebouwd zouden worden, zou dat een groei van 50.000 man betekenen. Je zou dus kunnen formuleren, dat ik aan 50.000 andere bewoners denk. U geeft te kennen dat u hoopt nog lang in een groene omgeving te wonen. Zou het kunnen zijn dat u dan voor uw zelf bezig bent? Ik woon namelijk al in Zaanstad, dus heb er zelf geen belang bij, gun het echter wel andere mensen om hier te wonen.

     ps. 20.000 x 2.5 gemiideld is 50.000 inwoners. Zaanstad telt nu 150.000. dat betekend dat kwa grond oppervlakte er iets bij zou moeten komen ter groote van 1/3 van geheel Zaanstad.

     Als het bij die 200.000 inw moet blijven zoals u zegt, snap u dus wel dat een gat hier en daar geen soelaas bied voor deze 33% oppervlakte die nodig is.

 • Erik Esteie

  tussen station kogerveld en het ziekenhuis ligt nog een enorme lap onbebouwd terrein

 • Ik pleit voor een Museale Setting.
  Desnoods gestapeld.

 • Boon

  In Wormerveer kun je natuurlijk vanaf de Clausbrug gaan plannen voor woningbouw. Als de gemeente een leuk bod doet(nieuw terrein en een bijdrage) is de eigenaar denk ik best bereid te verkassen. Dan heb je een heel aardige lap bouwgrond en ook nog aan het water.

 • De Orkaan

  @Erik
  Dat is het VVZ-terrein, dat staat er al bij, 345 (flat), of bedoel je nog een groter stuk? Inclusief de voetbalvelden?

 • Henk Luijt

  Meneer Olthof roept maar wat. Misschien is 2000 wel genoeg. Of 200, wie zal het zeggen. En het Guisveld is een beschermd natuurgebied, dat niet bebouwd kan worden. Staatsbosbeheer is eigenaar.

 • Boon

  Of de groene maffia nu eigenaar is of een particulier maakt niet zo veel uit. Als ook het Rijk van de noodzaak overtuigd is kopen ze elders wel een boertje uit. Maar voor de bangerikken : Het Guisveld wordt beschermd door die grote zilverkleurige vogels. Het grootste gedeelte valt in de geluisdskaart van Schiphol. Bouwen met heel veel extra moeite

 • Huibert Latenstein

  Ik verbaas mij iedere keer weer over die enorme hoeveelheid en hoogte van het zand bij het toekomstige plan overtuinen. Straks bij regen stroomt die hele oude- Verkade onder.

  • Boon

   Ben niet echt Weg en Waterbouw maar het is om de grond te zetten. Je belast het zodanig dat de ondergrond straks steviger is als je weer een stuk afgraaft en gaat bebouwen.

 • Alfred ankum

  Toevoegen aan de lijst opties: Gebied van / rond sporthal de Sprong in Westerkoog als die afgebroken wordt nadat het nieuwe topsportcentrum De Koog gereed is

 • sonja van den bos

  tja en wat wordt er gedacht van het profilypark in krommenie? de sportverenigingen gaan naar assendelft. en dan nog tegenover plan willis in krommenie. tussen krommenie en krommeniedijk, daar is weiland zat.

 • Boon

  Voor het goede , de afgelopen weken is MAAK Zaanstad geweest en daar is volgens mij ook een avond over bouwen wel of niet en waar kan het. Of waar zijn er al concrete plannen voor. De samenvatting heb ik niet gezien maar 16 december is er in het Regio college een afsluitende avond. https://maak.zaanstad.nl/

 • Very Beekhuis

  suggesties?
  Een aantal panden op het kleine bedrijventerrein Aris van Broekweg te Zaandam, nummer 4a en 8 .Een tweetal bedrijfspanden die 12 jaar geleden zijn verbouwd tot appartementen voor startende woningzoekenden.
  10 appartementen,op loopafstand van het station en dus ook loopafstand van het centrum van Zaandam.
  Er is middels een gedoogbeschikking zelfs gewoond. Maar deze is op een gegeven moment ingetrokken. Resultaat.. leegstaande gebouwen want in het huidige bestemmingsplan kan en mag er zeer weinig.
  Na een kraakactie hebben wij onze toevlucht moeten zoeken tot antikraakbeheer op dezelfde wijze als die de gemeente hanteert in hun eigen leegstaande panden in afwachting van betere tijden.
  Er is naar de rechter gestapt en die heeft geoordeeld dat er gewoond werd in de panden. Anti kraak is niet wettelijk geregeld dus daar is de rechter volledig aan voorgegaan.
  Resultaat is dat de gemeente totaal voorbij gaat aan haar eigen toekomstvisie dat de binnenstedelijke bedrijventerreinen moeten gaan verkleuren zodat wonen en werken samen gaan. Maar nu komt wethouder Straat met eigen suggesties dat er wel op bedrijventerreinen gewoond moet gaan worden?
  Ook in gemeente haar eigen panden op de Aris van Broekweg (aangekocht voor ruim 4 miljoen) kan de gemeente geen huurders krijgen conform het bestemmingsplan en hebben ze in strijd met het bestemmingsplan een kapper, een dansschool en een soort buurthuis gehuisvest.
  Dat wil toch zeggen dat het bestemmingsplan niet deugt dus nodig moet worden herzien ofwel wonen en werken op die plek te realiseren.

  Dus suggesties om woningen te kunnen realiseren en het groen te behouden? Wethouder Straat suggereert zelf het industrie gebied Achtersluispolder? Laat hij eerst eens kijken naar het zeer kleinschalig industriegebiedje Aris van Broekweg welke bestaat uit 1 straat omringt door woningen waarvoor diverse panden al geruime tijd geen geschikte bedrijfsbestemming voor gevonden kan worden vanwege allerlei oorzaken.
  De gemeente panden kunnen daar heel goed verbouwd worden en dan daarbij onze 10 appartementen, dan zal de woningnood weer een klein stukje minder gaan worden.

 • Very Beekhuis

  ps. de gemeente heeft gisteren middels een inval met handhavers, politie en slotenmaker in bovenstaande panden, willen constateren dat er gewoond werd in strijd met het bestemmingsplan. Totaal voorbijgaand aan het feit dat wij er niet laten wonen maar laten bewaken middels dezelfde bruikleencontracten welke de gemeente gebruikt. Dat wij graag willen dat er gewoond mag gaan worden en wij dan een schappelijke prijs voor de appartementen kunnen gaan rekenen mag duidelijk zijn . Nu wordt er slechts een onkostenvergoeding betaald terwijl de gemeente dwangsommen oplegt van 5000 euro!

 • sonja Puhl

  Appartementen/woningen op de plek van het huidige ZMC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *