Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 2: het Hembrugmuseum

Het Hembrugmuseum vertelt het verhaal van de rijke geschiedenis van het 324 jaar oude wapen- en munitiebedrijf, ooit de grootste werkgever in de Zaanstreek,  in tijden van gespannen wereldverhoudingen, op het uitgestrekte Hembrugterrein in Zaandam , in het hart van de Stelling van Amsterdam. Gelegen langs het Noordzeekanaal, het verlengstuk van de Amsterdamse IJ-oevers en aan de monding van de Zaan

Het terrein was jarenlang afgesloten voor publiek en kende als onderdeel van defensie een strikt geheimhoudingsprotocol. Het om explosies op te vangen, aangeplante ‘Schokbos’ staat op kleigrond- en vormt daardoor inmiddels een voor Nederland zeldzaam, natuurlijk biotoop.

Het industrieel erfgoedcomplex inclusief het monumentale groen en de bedrijfscollectie die in het voormalige hoofdkantoor van Eurometaal is ondergebracht vormen in wezen gezamenlijk het Hembrugmuseum. (tekst en foto van Hembrugmuseum)

 

pantserwagen hembrug

Gegevens:

  • Adres: Hemkade 18, Zaandam
  • Openingstijden: Iedere laatste zondag van de maand van 11.00 uur tot 17.00 uur (behalve in december).
  • Toegangsprijs: Volwassenen € 3,- (kinderen onder de 12 gratis)
  • Mail | Website | Facebook | Twitter

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.