Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

koepel vestaVandaag deel 26: Sterrenwacht Vesta

De Sterrenwacht Vesta in Oostzaan is een publiekssterrenwacht. Elke vrijdagavond vanaf 20:00 uur (behalve in juni, juli en augustus) is de sterrenwacht de gehele avond open voor publiek. Nieuwe bezoekers worden dan rondgeleid en er is een inleiding. Omstreeks 22:00 wordt er een film over sterrenkunde getoond. Hier het programma.

Vesta heeft eeen eigen observatorium met een telescoop, een reuze binoculair, een Seismograaf voor het registreren van aardbevingen een satelliet-grondstation met een rechtstreekse verbinding met Meteosat 8.

De kijker is ook vanaf 20:00 uur toegankelijk voor publiek. Leden van de werkgroep helpen tijdens het observeren.

Op 8, 9 en 10 september 2015 starten de cursussen Sterrenkunde, Geografie en Kosmologie.

Gegevens:

  • Adres: Zuideinde 197, 1511 GD Oostzaan
  • Openingstijden: vrijdagavond (niet in juni, juli en augustus)
  • Toegangsprijs: € 3,50 (volwassenen)
  • Telefoon: 06 – 5534 06 28 / 075 – 684 50 39 | Website | Mail

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.