De Raad van State heeft Zaanstad teruggefloten in de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Hofwijk Noord (Kan Palen en het Touwen-terrein). Er mag pas worden gebouwd als de gemeente eerst een oplossing vindt voor het naastgelegen palletbedrijf De Boer, zodat dit niet wordt belemmerd door de geplande woningbouw. Daarvoor krijgt Zaanstad een half jaar de tijd.

Ook andere onderdelen van het plan bleken gebrekkig: het horecaterras aan de Zaan is juridisch niet toegestaan en de buitenspeelruimte van een kinderdagverblijf is niet goed vastgelegd in het bestemmingsplan. Deze onderdelen moeten worden aangepast, anders dreigt afwijzing van het plan op deze punten.

Op de terreinen van Touwen en Kan Palen moet de nieuwe wijk Hofwijk Noord verrijzen, met in totaal 750 woningen. Het plan is om er van alles te bouwen: van sociale huurwoningen en betaalbare koop tot duurdere huurhuizen.

Pallethandel

Midden in het plangebied ligt het terrein van Pallethandel De Boer. Op die plek is een parkeergarage gepland die nodig is om genoeg parkeerplekken te hebben voor alle nieuwe woningen. Maar zolang het bedrijf er nog zit, kan die garage niet worden gebouwd. Toch mogen er zonder die garage alvast een deel van de woningen komen – en juist die woningen zouden dan pal naast het bedrijf komen te staan.

Dat is volgens de RvS niet goed geregeld. Het kan leiden tot overlast voor bewoners én tot beperkingen voor het bedrijf. Zaanstad moet daarom zorgen voor een regeling waarin staat dat de pallethandel, zolang die er zit, niet wordt belemmerd door de woningbouw. Tot die tijd mag op dit deel van het terrein niet gebouwd worden. De gemeente krijgt een half jaar om het plan hierop aan te passen.

Glop

Ook over het geplande horecaterras is al langere tijd veel te doen. De locatie – het zogenoemde Kleine Glop – is een smalle, groene open strook aan de Zaan, tussen de Prins Bernhardbrug en de Hoornse Lijn. Voor veel bewoners is dit een van de laatste plekken aan de Oostzijde met vrij uitzicht op de Zaan en ruimte voor broedende vogels.

Buurtbewoners verenigden zich al in 2022 in de actiegroep ‘Vrienden van het Zaanse Glop’. Ze startten een petitie voor het behoud van het gebied als open oever zonder horeca of steiger, die uiteindelijk 112 keer werd ondertekend.

De RvS heeft nu geoordeeld dat het terras juridisch niet goed is geregeld in het bestemmingsplan. In de huidige vorm mag het dan ook niet doorgaan. Zaanstad moet dit ook binnen een half jaar repareren, anders wordt dat deel van het plan van tafel geveegd.

Kinderdagverblijf

Ook de komst van een kinderdagverblijf bij woonblok 5A leverde kritiek op van bewoners van De Witte Olifant, maar zij kregen van de RvS grotendeels geen gelijk. Volgens de rechter voldoet het plan aan de regels voor geluid en afstand, en is de geluidsoverlast van bijvoorbeeld spelende kinderen beperkt gebleven volgens onderzoek.

Wel moet Zaanstad het plan aanpassen, omdat de buitenspeelruimte niet goed juridisch is vastgelegd in het bestemmingsplan. Andere bezwaren van de bewoners – zoals vrees voor galm, windoverlast en verlies van uitzicht – zijn door de rechter van tafel geveegd.

De definitieve uitspraak volgt pas als Zaanstad het plan binnen een half jaar heeft aangepast.

Door: Nick Boeske. Info: uitspraak Raad van State en eerdere artikelen. Impressie’s: Nederlandse Planontwikkelings Groep.