Hoogheemraadschap schrijft twee maal belasting af: telefoon roodgloeiend

“We hadden het beter moeten communiceren” zegt de woordvoerder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het klopt wel dat er twee keer op dezelfde dag is afgeschreven, maar één van die twee is de laatste termijn van 2022.

De telefoon bij het Hoogheemraadschap staat inmiddels ‘roodgloeiend’. Er staan minstens 70 mensen in de wacht. In heel Noord-Holland is de dubbele afschrijving binnengekomen.

Op de site van Hoogheemraadschap staat een uitleg: Vandaag, 28 juli, ziet u een gelijktijdige belastingafschrijving op uw bankrekening: de laatste termijn van 2022 en de eerste termijn van 2023 zijn gelijktijdig afgeschreven. Dit was aangekondigd bij de aanslag van 2022.”

Door Piet Bakker. Bron: aanslag, wesbite HHNK, woordvoerder. Foto: HHNK.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Hans van den Doel

  maar beide afschrijvingen hebben hetzelfde kenmerk en periode 2023 juli

 • was er niet iets van rommelige administratie bij de waterschappen en dat daarom de belastingen omhoog moesten?

  • Dag Eline Kleibrink,
   De 21 waterschappen hebben allemaal een eigen administratie. Wat bij de één gebeurt staat los van de ander. Vorig jaar is de aanslag voor woningeigenaren (bij een deel van de gemeenten) later verstuurd omdat we moesten aansluiten bij de Landelijke Voorziening WOZ: een ingewikkeld proces dat veel tijd kostte. Zie de brief die we in 2022 bij de aanslag hebben gestuurd (die is te vinden op http://www.hhnk.nl onder ‘uitleg aanslag 2022’). Daardoor zijn de termijnbedragen later afgeschreven waardoor de laatste termijnafschrijving van 2022 nu samenvalt met de eerste termijnafschrijving van 2023. Dat staat helemaal los van een eventuele belastingverhoging, waarover dit najaar wordt beslist.
   ^Linda

 • Jan ter Wisscha

  Dit had wel wat beter gecommuniceerd kunnen worden. Ik het voorjaar heeft er wel een keer in de krant gestaan dat er problemen waren wegens privacy. De gegevens van de OZB werden altijd gedeeld met de gemeente en dat mocht niet meer hierdoor kwam er een achterstand in het innen van de belasting.

  • Dag Jan ter Wisscha,
   We hebben vorig jaar een uitgebreide verklarende brief gestuurd bij de aanslag (zie http://www.hhnk.nl ‘uitleg aanslag 2022’) waarin staat dat we de aanslag pas later konden opleggen omdat de aansluiting bij de Landelijke Voorziening WOZ veel tijd kostte. Dat had niet zozeer met privacy te maken. Door de vertraging zijn de termijnbedragen later afgeschreven waardoor de laatste termijnafschrijving van 2022 nu samenvalt met de eerste termijnafschrijving van 2023. Dat neem niet weg dat het zeker beter was geweest als we hierover ook dit jaar hadden gecommuniceerd. Het staat nu wel op de website.
   ^Linda

 • op 27 september 2022 brief ontvangen met een duidelijke verklaring over deze “dubbele”afschrijving.
  Klopt gewoon, wel verwarrend inderdaad.

 • Erwin van de Beek

  Super slecht geregeld. En dan verbaasd zijn dat ze plat worden gebeld.

 • G. Tuinier

  Dat krijg je er nu van als je een automatisch incasso verleend.
  Dit soort zaken voorkom je als je het in eigen hand houd en
  en maandelijks de termijnen zelf overmaakt.
  Je rekening is van je zelf en daar hoort een ander geen geld
  vanaf te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *