Vorige maand berichtte het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) dat uit metingen bleek dat op meerdere plaatsen in Noord-Holland het verboden bestrijdingsmiddel Dinoterb is aangetroffen.

Uit toetsing van de meetgegevens blijkt dat voor het krooshek bij het Pieter Engelgemaal in Assendelft Dinoterb boven de norm gemeten is. In de Zaan is daarentegen geen sprake van normoverschrijding.

De overschrijding van de waterkwaliteitsnorm was reden voor het HHNK om een oorzaken- en bronnenonderzoek te starten. Onderdeel van dit onderzoek is ook het controleren van de meetdata. Voor Dinoterb, een chemische stof die sinds 1998 verboden is om te gebruiken, geldt een ‘maximaal toelaatbaar risiconiveau’ (MTR). Deze norm is gebaseerd op de schadelijke effecten voor planten en dieren bij langdurige blootstelling. Als de stof gemiddeld hoger is dan de gestelde norm, dan is dat schadelijk voor de natuur. Dat blijkt dus het geval te zijn in Assendelft, maar ook in onder andere Beverwijk, Hoorn, Petten en op Texel.

In 2022 werd ook de aanwezigheid van Dinoterb in het Noordzeekanaal bij Westzaan gemeten. Uit de meetresultaten blijkt het in Westzaan onder/gelijk aan de norm is. Net zoals in de Zaan is hier geen sprake van een normoverschrijding en zou er dus geen schadelijk effect moeten zijn.

Het oorzaken en bronnenonderzoek wordt voortgezet. Pas als dit onderzoek is uitgevoerd en een mogelijke vervuiler in beeld is gekomen, kan worden bekeken of er kan worden gehandhaafd. Dat kan bovendien alleen als er sprake is van een aantoonbare en concrete overtreding.

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: HHNK, Atlas Bestrijdingsmiddelen, Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden, Foto: boven Google Streeview (Gemaal Pieter Engel aan de Vaartdijk in Assendelft), foto onder Michel Schermer.