Waterschapsbelasting in Zaanstreek stijgt maar weinig

Eerder deze week berichte RTLnieuws dat de waterschapsbelastingen in Nederland in 2024 fors omhoog gaan. En dat terwijl ze ook in 2023 ten opzichte van 2022 al behoorlijk stegen.

Alle waterschappen verhogen minstens met 3 procent vanwege de inflatie, maar omdat de kosten stijgen en reserves uitgeput raken zijn stijgingen van 10 procent geen uitzondering. Het Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier waar de Zaanstreek onder valt, verhoogt de tarieven maar een beetje. Naar verwachting met 3 procent in 2024. In 2023 werd de waterschapsbelasting met 5 procent verhoogd.

Gemiddeld betaalde een gezin met twee kinderen in 2022 € 377 en in 2023 € 396. In 2024 gaat dat naar verwachting omhoog naar € 408. Ter vergelijking: in Amsterdam (Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht) gaat het in 2024 zelfs met 35 procent omhoog naar € 486.

In Friesland is de belasting het hoogst in 2024 (€ 513), in Noord-Brabant (Waterschap De Dommel) het laagst met € 301 (verwacht in 2024).

Waterschappen moeten ook kosten maken om dijken te verzwaren met het oog op de stijgende zeespiegel en er wordt rekening gehouden met periodes van droogte. Daarnaast behoort het zuiveren van rioolwater dat flink vervuild is met onder meer medicijnresten tot de taak van het waterschap schrijft RTL.

Volgens RTL zit de BBB nu in de besturen van 16 van de 21 Nederlandse waterschappen. Dat geldt ook voor het Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier.

Door Piet Bakker. Bronnen: RTLnieuws en de website van het Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier. De foto komt ook van die website.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Jan Mulder

  Net zoals andere bedrijven schuift de boer/BBB de rekening gewoon naar de burger. Heerlijk hoe de burger de boeren zo zielig vond en nu de boer de burger “op het spek bindt”

  • De Orkaan

   Wij vragen ons af of u het artikel wel gelezen hebt. HNNK (uw os ons waterschap) verhoogt met niet meer dan de inflatie. Dat kan niks met de BBB in het bestuur zitten. Boeren (en andere bedrijven) betalen overigens over het algemeen fors meer dan particulieren. Maar zij profiteren ook het meest van het werk van het waterschap.

   • Harry van Nek

    ” Verhoogt met niet meer dan de inflatie”. De inflatie is hoog. Dus gaat het toch om een FLINKE VERHOGING.

   • Jan Mulder

    Ik heb uw bron artikel van rtlnieuws gelezen en ik quote:
    “Gemiddeld, want niet iedere groep in het waterschap wordt even hard geraakt door de verhoging. Door een verschuiving in de verdeelsleutel wie welk deel van de totale lasten moet betalen, stijgen de belastingen voor boeren veel minder hard dan die voor burgers”

    Dus ja de rekening wordt bij de burger neergelegd. En omdat het in ons waterschap niet gebeurd betekent dat niet dat het op andere plekken wel zo is. Daarnaast stond het bedrag bij HNNK erg hoog. Als daar een soortgelijke verhoging zou zijn zoals in Amsterdam dan zouden we 396 x 1,35 =534,6 betalen. Het hoogste van heel Nederland. Zou je eens moeten kijken hoe snel iedereen boos was ;-). Met andere woorden in regio Amsterdam betaalde men te weinig want daar betaalde men dus maar 354 euro.

    • De Orkaan

     Die quote gaat dus over het waterschap ‘Drents Overijsselse Delta’. Daar heeft de BBB het voor elkaar gekregen om de lasten van de boeren minder te laten stijgen.

     Maar De Orkaan is een Zaanse nieuwssite en het artikel gaat dan ook over ‘ons’ waterschap. Wat zou er gebeuren als de ‘Amsterdamse’ verhoging ook bij ons zou gelden? Tja, de Amsterdamse verhoging is hier niet, maar in dus Amsterdam.

     Zaankanters komen relatief goed weg: in 2023 werd de waterschapsbelasting met 5 procent verhoogd en het gaat om een verwachte stijging van 3 procent in 2024.

     Maar als dat toch meer wordt of daarna sterk stijgt, schrijven we daar gewoon weer over.

     • Jan Mulder

      Volgens mij kan wat gebeurd in Drenthe niet los gezien worden van wat er hier gebeurd.

      Laat ik het verduidelijken. Stel dat uit onderzoek zou blijken dat het eten van chocolade dodelijk zou zijn maar dat Olam een extra filter op zijn schoorsteen heeft gezet zodat ze minder gifstoffen uitstoten.
      Zou De Orkaan dan zeggen “ow wat mooi van Olam” of zeggen “We zouden willen dat Olam stopt omdat er mensen doodgaan van het eten van chocola”?

      Persoonlijk hoop ik echt op het laatste en niet dat De Orkaan dan zegt ow ja we zijn Zaans en kijken niet verder dan wat er hier aan de hand is

 • De Orkaan

  Meneer Mulder, u begint diep weg te zakken in het moeras van uw eigen drogredeneringen. Wij begrijpen echt niet wat het eten van chocolade, de BBB in Drente en de Waterschaps-tarieven in Amsterdam te maken hebben met de Zaanse waterschapsbelasting. Maar u wel dus. Maar liever niet op De Orkaan – die is puur Zaans.

  • Jan Mulder

   Wat triest is uw manier van redeneren. Er staat overduidelijk “stel dat” maar goed met de redactie discussiëren is te moeilijk en lezen blijkbaar ook.

 • Dirk Marinus

  Met stellen is er geen chocola meer van te maken…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *