HOOP Mosterdbier voor bij de bitterbal (met filmpje)

‘Spicy ‘Zaanse Mosterd’ Tripel’ (limited edition) noemen ze het bij Brouwerij HOOP in Zaandijk. Een speciaal bier met daarin een flinke kwak echte Zaanse mosterd.

Voor bij de bitterbal, die bij de introductie dan ook ruimhartig door alle vennoten en personeel van HOOP geserveerd werden (zonder mosterd dus).

De Orkaan is nooit te beroerd om de zware taak van bierproeven op zich te nemen en toog (op de fiets natuurlijk) naar Zaandijk. We waren gespannen maar niet al te veel… bier met mosterd… kan dat wel? Zelfs Nederlands bekendste bierschrijver (en geboren Zaankanter) Raymond van der Laan had zo z’n bedenkingen: “Ik dacht dus niet dat het met de smaak wat kon worden.”

Eerst eens kijken wat wij er van vonden (na het filmpje tikken we door):

Bieraficionado

Maar dat viel allemaal 100 procent mee. Wij kregen een glas mosterdbier ingetapt door Paul Riteco van HOOP, hieven het glas met Bieraficionado Raymond (foto boven), namen een bitterbal (zonder mosterd) en constateerden dat het dik in orde was (filmpje onder). Raymond van der Laan kan dat natuurlijk allemaal veel beter opschrijven:

“Het royale alcoholniveau van 8,2% en de tripel-aroma’s houden de scherpte en het zuur van de mosterd goed in de klauwen, die toch genoeg pit heeft om onverbiddelijk tot je zintuigen door te dringen. Maar die typische mosterdsmaak is op de een of andere manier vriendelijker gemaakt, teder bijna.

Met bitterballen dus. Zonder mosterd bleken ze overigens het beste te pairen. Want die zit natuurlijk al in het bier. Dat dus het beste bij een welgekozen gerecht kan worden geserveerd. Echt doordrinkbaar bier is het niet, maar er zal niemand zijn die dat verwacht.

Deze Hoop Limited Edition Spicy Tripel met Zaanse Mosterd is goed gevonden, goed uitgedacht en goed uitgevoerd. Het is geen bier om te rellen, geen gek doen om het gek doen, maar een bewuste en heldere handreiking naar de eigen lokaliteit. Meer van dit aub.”

Zaanse mosterd

Bij HOOP zeggen ze zelf:

“Geloof het of niet, maar er is daadwerkelijk ‘gewoon’ mosterd toegevoegd tijdens het brouwproces. Dit vond plaats bij de kleine brouwerij van Hoop in Lab-44. In dit pand, gelegen op het Hembrugterrein en oorspronkelijk behorend tot de Stelling van Amsterdam, werd ruim 100 jaar geleden nog Mosterdgas (!) geproduceerd.

De basis is een klassieke Belgische Tripel van 8%, wat het bier een zachte, volle smaak geeft als tegenhanger van de toch wat scherpe, maar onmiskenbare smaak van de Zaanse Mosterd. Het bijzondere van het bier is dat de rechterhand direct een bijna reflex-achtige beweging maakt naar een denkbeeldig schaaltje waar dan bitterballen, kaas of een lekkere leverworst op zou moeten liggen. Een beter ‘borrel-bier’ bestaat dus niet!”

De mosterd wordt door Frank Bosman gemaakt, Zaanse Mosterd haar 60e verjaardag. Eerst werd de mosterd in molen de Huisman op de Zaanse Schans gemaakt, en sinds 2007 vanuit een moderne fabriek in Wormerveer.

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *