Vanmiddag Foodfestival aan de Zaan (zonder plastic tax)

Vandaag om 16.00 uur start het festival dat alles in zich heeft waarvoor je ons wakker kan maken: eten, drinken, muziek, Zaankanters en de Zaan! 

Natuurlijk gaan we er heen. Maar bij het lezen van de huisregels* beseffen we dat er Orkaankrachten zijn die misschien extra geïnstrueerd moeten worden: ‘Gebruik de toiletten, dus niet de stegen, huizen en dergelijken’. 

Ai! Tenminste een van de redacteuren heeft een geschiedenis met wildplassen. 

Ook moeten we ons eigen bier thuislaten. Daarnaast hebben de organisatoren als doel gesteld om samen zo min mogelijk plastic afval te verzamelen. Een optie was om per ‘glas’ vijfentwintig cent plastic-taks te heffen, maar dat wilden ze niet. Paul Riteco vertelt:

‘Als je per plastic glas 25 cent plastic-belasting gaat vragen dan pakt dat gunstig uit voor de ondernemer, maar niet voor het milieu. Zo’n glas kopen wij namelijk voor minder in, dat is winst. Maar de gebruiker voelt het minder en in de praktijk kan dat plastic dan toch op de grond of in de Zaan terechtkomen.’ 

Ze hebben dus iets anders bedacht: bij een van de ingangen ‘koop’ je voor een euro een glas (entree is gratis). Die laat je (veel, vaak en stevig!) vullen bij een van de vier barretjes op het festivalterrein. De barkeepers maken ze elke nieuwe vulling weer schoon voor je. Aan het eind van de avond (rond 23.00 uur) waggel kruip loop je naar een verkooppunt en lever je je glas weer in. Je krijgt dan je euro terug. 

Tip 

Je mag je glas aan het eind van de avond ook doneren aan de organisatie. Zij zorgen er dan voor dat het festival volgend jaar nóg mooier wordt.

aangeleverd

*

aangeleverd

Door Merel Kan/De Orkaan

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  ” Wij maken foto’s en film, bij toetreding terrein geef je daar automatisch toestemming voor ”

  En dat is toegestaan ?
  Ik begrijp de reden hiervan trouwens niet maar hoe geen toestemming te verlenen ?
  Geen toegang ?
  Heel vreemd hoor.

 • Dit wordt op heel veel feestavonden in dorpen en stadjes inFrankrijk al jarenlang gedaan. 1 euro voor een “gereciclede” beker. alssouvenir meenaar huis of weerinleveren en € 1.00 terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *