Horeca wil handhaving toeristenbelasting

Paps en mams met twee kids weekendje Zaanstad: € 56 toeristenbelasting (zonder overnachting, attracties, vervoer en eten).

’Buitensporig’ volgens Horeca Zaanstreek die dan ook pleiten voor verlaging van het hoogste tarief in Nederland van € 7 naar € 3 en het handhaven van de belastingheffing zodat ook BnB- en Airbnb-verhuurders gaan betalen.

Volgens horeca-ondernemers is in Zaanstad de gemiddelde kamerprijs door de hoge belasting gedaald en is de bezettingsgraad lager dan in 2018.

De hotelondernemers stellen dat particuliere BnB’s niet of nauwelijks toeristenbelasting afdragen. Dat geldt ook voor campers en boten. Maar omdat de belastingdienst alle BnB’s benaderd heeft, vraagt ze aan Zaanstad gegevens openbaar te maken:

“Middels deze brief doen wij een oproep op basis van de WOB waar uit blijkt hoeveel B&B locaties inmiddels bekend zijn bij de gemeente, hoeveel locaties afdracht toeristenbelasting doen, hoeveel handhavingstrajecten er zijn opgestart, hoeveel boetes zijn uitgedeeld, hoeveel klachten er over particuliere verhuur er binnen zijn gekomen bij de gemeente, op hoeveel daarvan actie is ondernomen door de gemeente.”

De hotels willen ook graag weten hoe het beleid en planning van de handhaving er uit gaat zien.

Binnen 4 weken moet de gemeente antwoord op de vragen geven. Als dat niet lukt kan ze nog 4 weken uitstel krijgen,

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *