Aan de Zaanweg 7 in Wormerveer, naast de ingang van het Wilhelminapark, moet een hotel komen. Bij Zaanstad is een aanvraag voor een omgevingsvergunning binnengekomen om het bedrijfsgebouw te verbouwen “naar hotel en bedrijfswoning.”

In het pand was jaren lang Bos Makelaars gevestigd. Zij verhuisden begin juni naar de Samsonweg 57 in Wormerveer.

In januari 2023 werd het pand aangeboden voor € 845.000 (k.k.). In mei werd het verkocht. Op Linkedin kon voormalige Kuijs Reinder Kakes-partner Ton Komen melden: “Joh, ik heb dit ooit mogen verkopen aan vader Jan, lang geleden voor 80.000 hollandse florijnen.”

Hoe lang geleden wordt niet vermeld, maar een snelle calculatie op de achterkant van een sigarendoosje leert dat het pand in die periode dus minstens twintig keer zoveel waard is geworden.

Vader Jan is overigens nog steeds aanwezig op de gevel van het pand: ‘1931 Jan Bos 2031’. Het onvolprezen gemeentearchief maakt duidelijk dat die 2031 niet gehaald is:

De heer Jan Bos (raadslid van de P.S.P.) woonde Ohmstraat nr. 11 en ging trouwen met de 22-jarige Nel Velthuis van de Wilgenkade nr. 37 te Wormerveer. Jan Bos en Nel Velthuis woonden lange tijd in de Warmoesstraat en verhuisden later naar de Zaanweg om daar een makelaarskantoor te vestigen. De heer Jan Bos is overleden in augustus 2010.”

Tegen de aanvraag kan nog geen bezwaar gemaakt worden. Dat is pas mogelijk nadat op de aanvraag is besloten.

Google Streetview, 2023, boven: gevel-opschrift.
Huis links in latere jaren woning en kantoor van makelaar Jan Bos (1910-1920)

Door Piet Bakker. Bronnen: aanvraag omgevingsvergunning Zaanstad, website en sociale media Bos Makelaars, Funda, gemeentearchief Zaanstad, foto’s Google Streetview / gemeentearchief.