Hotels ‘verbijsterd’ over verhoging toeristenbelasting

De exploitanten van De Prins in Westzaan, IBIS en Zaan Inn in Zaandam en Hotel Zaandijk hebben brieven naar de gemeenteraad geschreven waarin ze tegen de verhoging van de toeristenbelasting van € 3 naar € 7 ageren.

Eerder had ook de Zaanse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland zich tegen de verhoging gekeerd. Met € 7 per nacht zou Zaanstad de hoogste toeristenbelasting van Nederland krijgen.

Het college heeft deze verhoging voorgesteld omdat ze wil profiteren van de groeiende stroom toeristen die Zaanstad bezoekt. Toerisme is een speerpunt in het nieuwe coalitieakkoord.

[UPDATE: DZ dient een amendement in (13 november 2018) om de verhoging te schrappen]

Mireille van der Werff, eigenaresse Hotel Restaurant De Prins te Westzaan:

“Wij zijn een klein hotel en liggen niet aan de Zaanse Schans en niet in het centrum van Zaandam, wij moeten echt moeite doen om gasten naar Westzaan te trekken. Westzaan is een mooi dorp, maar wij hebben niet echt trekpleisters waardoor wij heel veel toeristen trekken en het openbaar vervoer naar Westzaan is ook niet echt super. Wij kunnen ook geen exorbitante prijzen rekenen voor onze hotelkamers, ik ben bang dat de gasten dan richting Beverwijk en omstreken gaan.”

Ron de Graaf, general Manager van Ibis budget Amsterdam Zaandam, stelt dat voor zijn hotel het nieuwe tarief neerkomt op een kamerprijs die 31% en 38% hoger wordt:

“Aangezien gasten alleen naar het totaal bedrag kijken wat ze moeten betalen, zal hun voordeel wegvallen en zullen ze eerder voor een kamer in de buitenwijken van Amsterdam kiezen. Ten opzichte van de duurdere hotels is een stadsbelasting per persoon al oneerlijke concurrentie maar wanneer deze zo extreem hoog wordt, gaat het erg moeilijk worden om onze exploitatie in Zaandam rendabel te houden.”

Remco Hellingman van Hotel Zaandijk was “verbijsterd” over de verhoging die voor bij hem neer zou komen op kamerprijzen die 25% omhoog zouden moeten. Hij schrijft bovendien dat hij het “vermoeden heeft dat de toeristenbelasting niet geïnd wordt bij (alle) B&B’s en Air B&B adressen.”

Mark Lankveld van Zaan Inn doet een beroep op het ‘gezonde verstand’ van raadsleden en vraagt om een ‘redelijk’ tarief.

Foto van Hotel Zaandijk (Ad van den Berg)

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Piet

  Ongeacht welke kleur het gemeente college en de gemeenteraad heeft: zodra het over geld gaat dan wordt er niet meer rationeel gedacht..

 • Als ik goed ben geïnformeerd is het € 7,- per persoon per nacht. Dus als je samen reist wordt je kamer niet 7 maar 14 euro duurder per nacht. En dat is een hoop geld.

  • Bart Prins

   98 euro per week dus. Waanzin.

  • Jan uitendaal

   Ja, wij hebben 6 slaapplaatsen in onze b&b, en de gasten betalen voor 1 ruimte. Dat betekent 6 x 7 =42 euro per overnachting. Voor een week is dat 7 x 42 =294 euro bovenop het verhuur bedrag. Dat is belachelijk veel geld voor een verblijf in zaandam. Die 3 miljoen toeristen die een dag op de schans rondlopen betalen niets. Beter daar 7 Euro intree heffen. Dat is 21 miljoen op jaar basis.

   • Ton

    Niemand houdt van belasting betalen maar 4 euro pp meer per dag lijkt me toch geen probleem. Uit nieuwsgierigheid toch even gekeken wat er gevraagd wordt voor een overnachting in een B&B..

    • De Orkaan

     Dit is een bericht uit november 2018, inmiddels het het tarief van € 7 per persoon per nacht ingevoerd, het hoogste in Nederland. Zie ook: https://www.deorkaan.nl/toeristenbelasting-zaanstad-massaal-ontdoken/

     • Ton

      Sorry Orkaan, even niet opgelet. Ondanks de verhoging blijft het voor toeristen toch nog erg aantrekkelijk en schieten de hotels uit de grond. Op luxe mag best een hogere prijs betaald worden lijkt me evenwel zeer redelijk. Als land hebben we ook de hoogste prijzen voor OV, betalen we ineens meer Btw op voeding Misschien zouden we ons daar wat meer druk om moeten maken.

 • M bakker

  Thuisblijven is natuurlijk ook een optie.

 • Bruce

  Het is erg hoog, en ik snap de frustraties en zorgen van de ondernemers – zeker die in Westzaan. Maar ik snap ook wel dat als er grote hotels naast het station worden gebouwd, er veel toeristen komen die alleen voor Amsterdam komen. Die geven geen cent uit in de Zaanstreek verder, en ik begrijp ook wel dat de gemeente voordeel wil hebben van de toenemende toeristen aantallen. Lastige kwestie!

 • Egbert Visser

  Gaan de ambtenaren van Zaanstad nu ook met de collectebus langs de campers achter station Zaandijk?
  Stel dat er gemiddeld 20 campers met 2 personen per nacht staan is dan levert dat toch weer € 280,- op !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *