Huh? Horeca? 

Een tabakszaak, een tweedehandsspullenzaak, iets met kunst… maar horeca? Wij wisten het niet. 

We kregen een appje van Pieter Grandiek. Hij had een Palmbier-reclamebord gespot aan de gevel van Westzijde 97, tegenover de Verskade. 

Doorgaans hangt zo’n bord aan een café. Nu zitten we met een vraagteken boven ons hoofd. Welk café zat er? Wanneer? En hoe bleef dit geheim voor ons?

Het hangt er al een tijd – twee jaar geleden zat ‘Black Arts‘ daar korte tijd. En toen hing het er ook al. Daarvoor was het in gebruik bij Used Products. Er was ooit een plan voor een hostel, maar dat werd afgewezen door Zaanstad. Used Products had een eigen bord. Misschien toch van het hostel dat nooit doorging? (zie de reacties)

Foto: Pieter Grandiek
Foto: Pieter Grandiek
1970 (Gemeentearchief Zaanstad)
Deel dit artikel:

8 reacties

 • Astrid Plekker

  Heeft daar niet ook een cateringbedrijf gezeten?

 • Rens Kamminga

  Vroeger zaten hier Piet en Wil ten Wolde met hun catering. Ten tijde van Used Producs was het bord misschien omgecat met het logo van hun zaak, het Palmbier-bord heeft er dus naar alle waarschijnlijkheid achter gezeten. Of het is dus later aangebracht ten faveure van een nieuwe eigenaar. Het heeft inmiddels wel zijn beste tijd gehad zo te zien, de palmbierblaadjes zijn al aardig uitgevallen.
  Zie foto in een ander Orkaan artikel: https://www.deorkaan.nl/hostel-in-used-products-westzijde-zaandam/

 • De Orkaan

  Piet en Wil ten Wolde zaten in het pand ernaast, waar nu Play Room zit. Hier zat Used Products, volgens Google Streetview al in 2008. In 2018 als die weggaan, laten ze nog even het bord hangen, in april 2019 duikt voor het eerst het Palm-bord op. De nieuwe eigenaar had kennelijk geen vergunning voor horeca maar wel een bord.

  In de jaren zeventig zat De Wolf’s drogisterij in het pand.

  n 1970 zat er nog een sigarenzaak in (foto zetten we bij artikel), er is sprake van de firma Lubach in nog eerdere jaren, of in 1970 het die naam nog had weten we (nog) niet, maar er zijn vast lezers die dat wel weten.

 • Carla Severijnse

  In de jaren 70 of 80 zat er een dames kleding boetiek.

 • Martin Hammer

  Later (jaren 90) zat hier ook even een bloemenzaak in (Bellus) van Joop Selderbeek met een fotograaf

 • Wendy Kind

  Medio jaren 80 zat hier de fotostudio/winkel van fotograaf Jaap Molenaar. Hij deed bruidsreportages en maakte nieuwsfoto’s voor de krant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *