Hyperlokaal nieuws! Nieuwe buren!

De Orkaan heeft nieuwe buren.  Mama en papa nemen vijf verse baby’s mee voor een ritje!

Dat noemen wij nieuws!

Door: Gulben Pamir

Gulben is nu drie jaar Zaankanter en in Nederland. Sinds kort helpt ze De Orkaan. Onder meer door stukken te ‘vertalen’ voor KortZaans.


Advertentie

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Henk Visser

  Wat mooi!
  Zwanen zijn zulke prachtige elegante statige dieren die bewondering en respect oproepen. Je kunt ze ook voeren, zelfs als ze kinderen hebben. De misvatting bestaat dat zwanen gevaarlijk zijn. Niet als je ze respectvol benaderd.
  Eens proberen? Neem een paar sneetjes brood. Ga aan de waterkant zitten en maak jezelf zo klein mogelijk (gehurkt of op de knieën). Strek je arm uit met het stukje voer duidelijk zichtbaar in je hand. Geef de zwanen de tijd om te kijken wat je doet en wat je hen aanbied. Blijf gewoon stil zitten. Geen plotselinge bewegingen. Win hun vertrouwen. Je mag ook in een zachte toon tegen ze praten.
  Het is raadzaam om een donkergekleurde handschoen aan te trekken.
  Zwanen hebben aan het eind van hun snavel een haakje (waarmee ze gras kunnen plukken) en die is best scherp. Het kan je vingers openhalen.
  Maar als je eenmaal hun vertrouwen hebt gewonnen is het zo’n mooie ervaring om ze te voeren. Je voelt je verbonden met zo’n statig dier.
  Zwanen hebben ook een perfect geheugen.
  Hier in de kerksloot in Krommenie west hadden we een paar jaar een zwanenkoppel die gevoerd werden. Het volgende jaar kwamen ze terug met hun kinderen. En wisten precies voor welk huis ze aan wal moesten wippen. De hele buurt was zo verguld met de zwanenfamilie. Tot de terreur van de speedboot tieners hier een eind aan maakte. De zwanen nooit meer gezien.
  Krijgt u de kans, maak ze tot vriend. Dat is het mooie dat de natuur ons kan schenken.

 • hans van rheenen

  Op de Voorzaan zie ik ook een zwanenfamilie, die regelmatig en verkennend rond het Zaaneiland zwemt, prachtig om die een een tijdje te volgen en te zien hoe de ouders aan de kleintjes over de wereld om zich heen “vertellen”.

  Er is een jongen met een snelle boot de stoorfactor voor de rust binnen de familie en jaagt de boel telkens op stelten. Vader zwaan schiet direct in de stress, vervolgd de boot en probeert de bestuurde met zijn vleugels een klap te geven. Pestgedrag! dat van de jongeman uitgelokt wordt. Vader zwaan is inmiddels geconditioneerd en vliegt al op zodra hij in de verte het motorgeronk hoort.

  Tussen die twee is het telkens weer “oorlog”, terwijl andere bootsvaarders met rust gelaten worden.

 • hans van rheenen

  Hij komt van en verdwijnt weer terug in de richting Noordzeekanaal … waar hij afmeert kan ik niet vervolgen.

  Roepen en gebaren werkt niet, hij is te intensief met “zijn sport” bezig. Een foto maken? Krijg je een privacy-jurist achter je aan met de procedures in Nederland.

  Een rake klap van een zwanenvleugel kan echter best gevaarlijk zijn … misschien moeten er bordjes langs de Zaan gezet worden: “wilt u a.u.b. géén zwanen pesten?”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *