Buurtbewoners van het Lijns Tewisz Roggeplein hebben bij Zaanstad geklaagd over het geluid op het plein en uit de voetbalkooi en de speeltuin. Na de bouw van de nieuwe school is de overlast sterk toegenomen, ’s avonds en in het weekend wordt het plein als hangplek gebruikt.

Zaanstad heeft geluisterd naar die bezwaren en gaat het plein nu anders inrichten.

Bewoners organiseerden eerder een bijeenkomst met het Sociale Wijkteam om de gemeente ‘de ernst’ van de overlast duidelijk te maken. Ze wisten niet dat de school het hele plein zou gaan gebruiken en er ook een speeltuin zou komen. Sommige bewoners durfden hun voordeur niet uit en deden ramen aan de voorkant niet meer open “want dan word je helemaal gek van het lawaai”. De school, voetbalkooi en speeltuin zijn gebouwd in 2020.

Zaanstad stelt dat de speelplek aan het L.T. Roggeplein inderdaad drukker is dan verwacht. De speelplek staat dicht tegen de voetbalkooi aan waardoor de “speeldruk op deze plek te groot is”.

Zaanstad gaat het speeltoestel De Giraf en het huisje met glijbaan verplaatsen richting school, op meer afstand van de flat. Op de plaats van deze twee speeltoestellen komt groen en twee nieuwe bomen. De banken bij de voetbalkooi komen bij het schoolplein en bij de nieuwe plek van de speeltoestellen. Ook komen er ‘fietsnietjes’ bij de voetbalkooi (zie kaartje).

In februari-maart 2023 starten de werkzaamheden. Vanavond, 21 december 2022, is er een informatieavond tussen 19.30 uur en 21.00 uur bij buurtcentrum De Kolk (Klamperstraat 1).

De huidige situatie (Gülben Pamir)