Bewoners Roggeplein: ‘Je wordt gek van het lawaai’

Vanavond wordt het spannend! Er is een bijeenkomst voor de buurtbewoners van het Lijns Tewisz Roggeplein omdat ze overlast hebben van het geluid op het plein en uit de voetbalkooi en de speeltuin. 

Door: Gülben Pamir

De bijeenkomst is een initiatief van de bewoners. Zij organiseren het met het Sociale Wijk Team. Het doel is de Gemeente ‘de ernst’ van de overlast duidelijk te maken. 

Bewoners zijn teleurgesteld. Volgens de bewoners spelen er ‘andere belangen’ op dit moment. Ze voelen zich volledig aan de kant geschoven en genegeerd. Bovendien zeggen ze totaal niet eerlijk geïnformeerd te zijn. Er is nooit van tevoren gezegd dat de school gebruik zou maken van het gehele plein. Dat het dus eigenlijk een verlengde van het schoolplein zou worden. Ook is nooit verteld dat er nog een speeltuin zou komen: 

‘Er zijn bewoners angstig geworden, en zelf ziek. Mensen durven niet meer gewoon hun voordeur uit, en ramen kun je aan de voorkant niet openzetten, want dan word je helemaal gek van het lawaai.’

Het geluid gaat de hele dag door: tijdens schooltijden door het gebruik van de school en daarna door jongeren en soms ook oudere mensen. Ook in het weekend.

De School, voetbalkooi en speeltuin zijn gebouwd in 2020. Voor 2020 was er alleen een straat en kleine groene plekken. Waarom de overlast zo is toegenomen in de nieuwe situatie, weten we niet precies. 

De bijeenkomst is vanavond (maandag 20) om 20:00 uur in de Binnentuin Roggeplein, ingang Rederstraat: 

‘Ken je nog andere mensen die er graag bij zouden willen zijn? Neem ze dan alsjeblieft ook mee. Onze buurt gaat heel erg achteruit. We hopen zoveel mogelijk bewoners te zien!’

Gülben Pamir
Gülben Pamir
Gülben Pamir
Deel dit artikel:

12 reacties

 • Sonja Puhl Diehle

  De speeltuin wordt intensief gebruikt. Kennelijk was er grote behoefte aan een speelplek voor kinderen. Het is er wel mooi geworden. Minder straat meer ruimte om te spelen.

 • Fred Blijestein

  Nu krijgt de jeugd de gelegenheid om lekker buiten te spelen ipv achter het toetsenbord te zitten en dan wordt er geklaagd over de herrie.Ongelooflijk hoe weinig mensen tegenwoordig kunnen hebben.

 • Je kan het evt verplaatsen, maar eerst dan een nw plek vinden voor de jeugd , EN natuurlijk in de buurt van deze woonwijk. Is heel goed dat er speelplekken zijn, kan de jeugd hun energie kwijt, ipv de hele dag binnen zitten op hun Mobiel of op de XBOX360. Beter een speelplaats, dan dat de jeugd de boel gaat slopen. Keus is heel snel gemaakt.

 • Frans Kwast

  Dat kinderen uit de buurt en leerlingen van de school buiten moeten spelen is, om allerlei redenen, evident. Dat het Roggeplein daarvoor ontwikkeld is, is ook een logische oplossing geweest.
  Maar als blijkt dat het niet werkt en er veel en langdurig overlast is, en die is er, door de dichte bebouwing, zeker, dan moet daar een en ander aangepast worden. En dan graag ook in overleg met de bewoners. Overigens wordt een aanpassing, door ruimtegebrek, nog een hele (financiële) klus.

 • Ria Kroes Mohrs

  Waar waren jullie bewoners die nu klagen? met al de vergaderingen die zijn geweest ? Ook alle winkeliers gevraagd om mee te vergaderen.
  Nooit een winkelier gezien.
  Wij waren met meerdere bewoners die dichtbij wonen.

  Het is fantastisch voor de jongere en oudere jeugd.
  en ouders je kan zien wat ze uit spoken.

 • Cora Boon

  Wij hebben 20 jaar naast de school gewoond!
  Wat een verademing,dat ze een paar meter verderop gingen!!
  Een mooie plek voor de school,zou zijn geweest,naast de ambulancedienst,in het Veldpark.

 • Ferdinand Piet

  Voor 2020 was er ook al een voetbalkooi. Ik ben in 2014 vertrokken van het roggeplein en er was toen al jaren een kooi

 • Mare van der Velden - Opbouwwerker Sociaal Wijkteam

  In dit artikel staat ten onrechte dat het Sociaal Wijkteam in samenwerking met bewoners deze bewonersavond heeft georganiseerd. Het lijkt hiermee alsof wij een standpunt innemen. Als bemiddelaar is een neutrale positie van het Sociaal Wijkteam van belang voor de gesprekken tussen bewoners en betrokken partijen.

 • Remco Weijer

  Het probleem is dat er niet aan de richtafstand van 30 meter tot woningen voldaan kan worden omdat er simpelweg geen ruimte is. Voor de zuidzijde (de school) zijn de problemen vrijwel opgelost door de hoge muur. Aan de noordkant is echter helemaal niks gedaan voor de bewoners.

  Het gaat om 33 woningen waar de overlast is toegenomen omdat de overlast verplaatst is. Bij deze woningen is geen sprake van een aanvaardbare geluidsbelasting op de voorgevels, dat is de conclusie van Zaanstad zelf. Gelet op het grote belang van de school en de situering op deze wijze vinden ze toch dat er toch sprake is van een goede ruimtelijke ordening

  Verblijven aan de achterzijde van de woningen een oplossing zou kunnen zijn om te ontsnappen aan de overlast omdat daar een afgesloten tuin is. Ook hoort het geluid bij de buurt en werken de mensen overdag (klopt in mijn geval) maar dat zijn geen oplossingen. Omdat het nu een leefplein is, gaat de overlast in de avond gewoon door. Nooit je raam open kunnen doen omdat je gek word van het geschreeuw op een paar meter van je woonkamer.

  Gemeente maakt zich niet druk. Lang leve het opnemen van de bepaling in het Activiteitenbesluit door de wet, dat er geen rekening meer hoeft te worden gehouden met het geluid van spelende kinderen op schoolpleinen en terreinen bij kinderdagverblijven. Die wet van 1 januari 2010 noemen ze zelf als antwoord op de (geluids)overlast .

  De speeltuin zoals hij er nu is, staat nergens op tekeningen omdat tot het laatste moment is gewacht met waar hij geplaatst zou worden. Dat de huidige inrichting overlast zou gaan geven, had iedereen kunnen bedenken. Die laatste stap zijn wij nooit in betrokken.

  Nu de speeltuin (waar het mij om gaat er eenmaal staat en intensief gebruikt word, moeten we er maar mee leren leven want verplaatsen (of reduceren van geluid) kost geld, wat Zaanstad natuurlijk (weer) niet heeft.

  Net Kafka in de polder deze hele situatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *