Ideetje: Marc Wit (CDA) wil ‘lintdorp’ bij station Wormerveer (filmpje)

Normaal gesproken zijn Algemene Beschouwingen niet het meest spannende onderdeel van de gemeenteraad. Partijen berijden hun stokpaardjes, steken veren in eigen achterste en delen schouderklopjes (coalitie) of schimpscheuten (oppositie) uit richting B&W.

Zo af en toe gooit iemand een knuppel in een hoenderhok. In dit geval Marc Wit van het CDA die een ‘lintdorp’ van 120 woningen zag bij station Wormerveer.

Volgens Wit moest de woningnood echt met onorthodoxe middelen worden aangepakt, dat was al eerder beloofd maar om de één of andere manier gebeurde het maar nooit. Wit pleitte dan ook voor bouwen ‘aan de randen van de gemeente’, bijvoorbeeld een ‘eigentijds lintdorp’ bij station Wormerveer (duurzaam, houtbouw) waar de 120 verdwenen woningen van de Europese School zouden kunnen komen.

Volgens Wit woonde niet alleen hij, maar een groot deel van de raadsleden (behalve Ruud Pauw) op een voormalig groengebied, omdat eerdere bestuurders daar wel durfden (of mochten) bouwen:

“waarom mochten onze voorouders wel een lintdorp bouwen en wij niet? We zijn omringd door veel groen en hebben te maken met woningnood.”

Dat het een saaie boel was gisteravond is niet waar. Grote verontrusting was er over het uitblijven van beleid om woningsplitsing en verkamering tegen te gaan. En ook de berichtgeving van het NHD over de giftige sfeer op het Stadhuis dook tijdens de discussie op – zeer tot ongenoegen van burgemeester Hamming die de discussie over ambtenaren niet thuis vond horen in de raad.

Hieronder stukje film. Het hele verhaal (inclusief discussie) is hier te bekijken (vanaf 2 uur 55 minuten).

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Top idee van Marc. Alleen toen ik hem vroeg om ook daad bij het woord te voegen en met een voorstel voor dat lintdorp te komen, krabbelde hij terug… beetje jammer;) Misschien moet wij het voorstel maar doen, ben ik benieuwd wat het CDA zal stemmen;)

 • Evert Hartog

  Ik zie het al voor me, een lintdorp met allemaal dure villa’s. Want sociale woningbouw zal er niet komen. Deze collegeperiode zou minimaal 30% van de totale woningbouw uit sociale huurwoningen bestaan. Het is tot nu toe amper 3%. René Tuijn (PvdA ) noemt het woningbouw programma een succes omdat de plannen veelbelovend zijn. De VVD staat er handenwrijvend bij te kijken, voor hun achterban zit het wel lekker. De achterban van de PvdA heeft het nakijken. In gelul kun je niet wonen, zei wijlen PvdA prominent Jan Schaefer, ook niet in dat van de heer Wit (CDA), maar Rene Tuijn gelooft in het gelul van het orakel van Delphi en is daar zelf de hogepriester van.

 • wim de wit

  Assendelft was een lintdorp maar het begint steeds meer op heerhugowaard te lijken met het doortrekken van de noorderweg kan je inmiddels wel spreken van een ringweg net als daar met de westangent en oosttangent nu alleen nog vol bouwen

 • Vera van Dalen

  Ja, laten we lekker al onze natuurgebieden volbouwen zodat er nóg minder groen overblijft in ons kleine landje. Wat heb je tenslotte aan flora en fauna… Vooral lekker egocentrisch blijven denken, voor we het weten hebben we deze planeet toch niet meer nodig omdat deze onbewoonbaar is geworden door onze hebzucht.

 • Dré Prijs

  Zij die streefden naar het behoud van waardevol natuurgebied en niet meer onder ons zijn draaien zich om in hun graf. De strijd die werd geleverd n de jaren zestig van de vorige eeuw hebben gelukkig geleid tot internationale erkenning dat hier bijzondere gebieden liggen die moeten worden beschermd. De stelling van het CDA om maar in het groen te bouwen past helemaal in de sfeer van de machthebbers uit het verleden. Niet van deze tijd. Dat gevoel heb ik eigenlijk ook een beetje bij het CDA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *