Iets betere corona-cijfers voor de Zaanstreek

Het besmettingsniveau in de Zaanstreek ligt gemiddeld op ruim 500 per week (75 per dag) waardoor het nog steeds ‘zeer ernstig’ is (288 per week per 100.000 inwoners). Vergeleken met de weken ervoor daalt het besmettingsniveau wel. Afgelopen week werd de grens van 15.000 Zaanse positieve testen overschreden.

Het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de Zaanstreek was betrekkelijk bescheiden de afgelopen 7 dagen; met 1 overleden streekgenoot en 2 ziekenhuisopnames.

Besmettingen

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag in de Zaanstreek te zien vanaf 1 januari 2021. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde over de laatste week is nu ruim 75 besmettingen per dag.

Besmettingen per dag en gemiddelde over de laatste 7 dagen vanaf januari 2021

De Zaanstreek zit in de categorie ‘zeer ernstig’ (boven 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). In de afgelopen week was het 284 in Zaanstad, 350 in Wormerland en 247 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis is 9 procent lager dan vorige week.

Aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners vanaf september 2020

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was 2 in de laatste week. Totaal kwamen 321 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is de afgelopen week gestegen met 1. Totaal overleden er 206 Zaankanters aan corona, 150 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (165), in Wormerland waren 33 doden te betreuren, in Oostzaan 8.

Sterfgevallen aan corona per week, Zaanstreek, vanaf oktober 2020.

Cijfers: RIVM en GGD, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *