In de herhaling: fietsparkeren aan het Rustenburg

Wie z’n (m/v) fiets langer dan 4 uur aan het Rustenburg in Zaandam parkeert, loopt de kans dat de fiets is opgehaald door handhaving wegens overtreding van het kort-parkeer-gebod.

Dat gebeurde op 3 september. Lezers vonden het ‘onnozel’, ‘prima’, oneerlijk (waarom geen scooters weggehaald), ‘onrechtmatig’ (slot doorknippen) of een beetje raar (4 uur is te kort).

Maar na bestudering van de foto’s op groot formaat viel ons iets anders op: volgens de tekst van één van de borden mogen fietsen helemaal niet worden weggehaald.

Boven het weghalen in de praktijk afgelopen vrijdag. Het bordje is duidelijk: Tussen 7 – 19 Max 4 uur.

Maar een stukje naast de fietsenrekken staat dit bord:

“U staat hier goed geparkeerd maar niet langer dan vier uur. Tussen 07:00 en 19:00 mag u hier maximaal vier uur uw (brom)fiets in de de vakken plaatsen. (Brom)fietsen die er langer staan en buiten de vakken staan haalt de gemeente weg.”

Als er nu ‘of’ in plaats van ‘en’ gestaan had, was er geen probleem geweest. Maar nu dus wel, je bent alleen in overtreding als je en te lang parkeer en buiten de vakken staat.

De eigenaar van de Van Moof die links op de foto tegen de paal staat en daar met een stevige ketting aan vasyt is geklonken heeft geluk gehad en is aan de slijptol ontsnapt.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • John Marsh

  Perfect ….nu het hoekje Westzijde / Gedempte Gracht aanpakken.

 • Eveline Vlaanderen

  Ik vraag me al tijden af hoe de parkeerpolitie weet dat je er langer dan 4 uur staat. Weet iemand dat? Maken ze foto’s? Maar dan nog kan je best tussendoor even weggeweest zijn, er is ook geen parkeerschijf voor fietsen. Dus hard is het bewijs?

  • René Kruithof

   Verschillende trucs. Een heel transparante is een papiertje om het stuur geplakt, vier uur later terugkomen. Een geniepige is met een krijtje een streepje zetten op de band en doorgetrokken op de straat en wederom na vier uur terugkomen.

 • Eveline Vlaanderen

  Hoe hard is het bewijs bedoel ik

  • Peter Bos

   Bovendien verwijsr het verbodsbord naar het verkeerde artikel in de APV. Lid 4 van artikel 15.2 stelt dat het verboden is “op of aan een openbare plaats een fiets, een bromfiets of een gelijksoortig voertuig te plaatsen of te laten staan tegen een raam, een raamkozijn, een deur, de gevel of muur van een gebouw dan wel in de ingang van een gebouw, indien:

   a.
   dit in strijd is met de uitdrukkelijk verklaarde wil van één of meer gebruikers van dat gebouw, of;

   b.
   daardoor die ingang versperd wordt;

   c.
   daardoor de doorgang voor invaliden en minder validen versperd wordt.”

   Daar lijkt me in dit geval geen sprake van.

 • Kai Storbeck

  mag je onder een wettelijke goedkeuring om te mogen parkeren wel een apv-uitzondering plaatsen?

  iemand van BUKO zei me ooit dat dat misschien wel onwettig is? zo ja, doe r je voordeel mee..😁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *