Maandag 17 september overleed Ronald Peeters (1961). Ronald was een veelzijdig talent, die naast zijn vele vrijwilligerswerk ook zeer actief was bij voetbalclub Knollendam.

Gister werd afscheid genomen van dit “lid van de buitencategorie”.

Vriend en mede-Knollendam-lid Bart van der Laan schreef over het indrukwekkende afscheid onderstaand verslag.


Lach, traan en veel applaus in volle kantine
Afscheid Ronald knus en warm samenzijn

OOSTKNOLLENDAM – Wat een moment. Het is dinsdagmiddag 25 september. Rond half vier. Zojuist hebben bijna 150 familieleden, vrienden en kennissen de uitvaartdienst van Ronald bezocht in de kantine. Dan is het zover. Het definitieve afscheid. De aanwezigen vormen buiten een corridor, waardoor Ronald onder luid applaus naar de auto van Frank wordt gedragen. Kippenvel!

We hebben afscheid moeten nemen van Ronald Peeters. Al heel lang lid van verdienste bij Knollendam; één van de buitencategorie, zoals al eerder gememoreerd. En dat bleek deze middag maar al te goed. Wat een warme, knusse bijeenkomst is het afscheid van Ronald geworden.

Vooraf was er bij sommigen misschien enige twijfel, of zoiets wel zou kunnen in een toch niet zo grote kantine. Ja dus. Alles klopte. De hele ambiance, de opstelling. Ronald wilde een ‘knus samenzijn’. En dat werd het. Zoveel mensen die voor hem naar Oostknollendam waren gekomen. Het prachtige zingen van zus Karin, begeleid door broer Bas op gitaar. De lieve, ontroerende toespraken van iedereen. Zoveel van die gekke, rare, onverwachte, lieve, warme herinneringen aan Ronald kwamen voorbij.

Applaus. Het klonk regelmatig tijdens het afscheid. Spontaan. Zoals na de sprekers, die Ronald allen zo warm karakteriseerden, na het zingen van Karin, het gitaarspel van Bas. Het tekende de sfeer. Net als de muziek tussendoor, Barcelona (Freddy Mercury), het volkslied van Catalonië en het Byzantijns kinderkoor. Het zorgde voor een heel bijzondere, intieme sfeer, deze zo bijzondere dinsdagmiddag. Precies naar de wens van onze Ronald. Hij was meer dan dertig jaar lid van Knollendam. Daar kwam de afgelopen maanden zo plotseling en zo snel een einde aan. Hij was nog maar 57 jaar jong. Ronald, we gaan je missen. Bedankt voor je vriendschap. Rust zacht.

door Bart van der Laan (tekst en foto’s), de foto helemaal onderaan, van de kist die door een erehaag werd gedragen vanuit de kantine, is gemaakt door Kees Klinkenberg.