Jarige wapens (200 jaar!)

Vandaag, zondag 26 juni 2016, bestaan de gemeentewapens van Krommenie, Assendelft, Wormerveer, Westzaan, Koog aan de Zaan en Oostzaan 200 jaar.

De eerste vijf gemeentes gingen ruim 40 jaar geleden op in Zaanstad (dat wapen bestaat op maar 42 jaar), maar Oostzaan bestaat als gemeente nog steeds.

Zaandam is net ietsje ouder (16 juni 1816), het wapen van Zaandijk is volgend jaar pas 200 (op 22 oktober 2017).

De zes wapens zijn op 26 juni 1816 vastgelegd bij de Hoge Raad van Adel.

Vorig jaar maakte De Orkaan al een Weekendquiz met de wapens. De moeilijkste is natuurlijk de verschillen tussen Zaandijk, Westzaan, Wormerveer en Koog a/d Zaan te onderscheiden.

De jarigen op alfabetische volgorde (Zaandam en Zaandijk daaronder):

Gemeentewapen_van_Assendelft

Gemeentewapen_van_Koog_aan_de_Zaan

Gemeentewapen_van_Krommenie

Oostzaan_wapen.svg

Oostzaan

Gemeentewapen_van_WestzaanGemeentewapen_van_WormerveerGemeentewapen_van_ZaandamGemeentewapen_van_Zaandijk

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Marga Palmboom

    Deze gemeentewapens zijn volgens mij veel ouder. Dat zij pas 200 jaar geleden officieel zijn vastgelegd geeft naar mijn idee een volledig onjuiste indruk van de ouderdom van hun – en van deze gemeentes – bestaan.

    • Henk Roovers

      De wapens zijn inderdaad veel ouder. De leeuwen zijn hier gekomen via Jan van Beaumont.Hij bestuurde zijn bezittingen in de Zaanstreek van 21 juni 1308 tot 11 maart 1356. Hoewel er geen schriftelijke bewijzen zijn dat zijn gebieden toestemming kregen om zijn wapen te voeren, is het wel zeer waarschijnlijk dat het door de Zaanse dorpen gevoerd mocht worden. De leeuwen in de wapens zijn overigens nog veel ouder. Twee zijn afkomstig van de graven van Vlaanderen (1062) en twee van de Hollandse graven (1198). Voor verdere verhalen rond deze wapens zie H.Roovers, Onvoltooid Verleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *