Juni 2023: extreem zonnig, warm en droog

Een hittegolf van 12 dagen (met een staartje), 5 dagen tropisch en een record aantal uren met zon maakten juni 2023 tot extreem warm. En we hadden ook nog een hevig onweer.

Door Hessel Kraaij

Het is geen nieuwtje, maar juni 2023 was een op en top zomermaand. Veel records sneuvelden. De extreem lange periode van noordenwind, die begon op 17 mei, werd in juni voortgezet. Pas op 9 juni draaide de wind en kwam een meer noordoostelijke stroming op gang. En daarmee steeg ook de temperatuur. Het werd meteen de eerste zomerse dag, gevolgd door 10 juni met tropische temperatuur. De hittegolf zou 12 dagen duren, zakte 2 dagen in en toen nog een staartje kreeg van 4 zomerse dagen.

Juni telde daarmee slechts 1 dag waarop het uitgesproken koel was, nl. op 1 juni, met een maximum van 15,7 graden. Op 16 dagen werd het zomers warm (meer dan 25 °C) en op 5 dagen werden er tropische temperaturen van meer dan 30 °C gemeten. De gemiddelde etmaaltemperatuur kwam uiteindelijk uit op 19,6 graden, ruim 2 graden warmer dan het langjarige gemiddelde van 17,6 graden. Daarmee komt juni 2023 op de eerste plaats van warmste juni-maanden te staan. Op de tweede plaats komt 2021 met 18,2 graden.

Het zomergetal staat nu op 83 punten en heeft alleen 2018 nog voor zich tot dit zomergetal eind juni al op 100 punten uitkwam. Het zomergetal wordt bepaald door alle dagen met een gemiddelde etmaaltemperatuur van boven 18,0 graden, dat overschot boven die 18,0 graden te nemen, en op te tellen.

Natuurlijk werd met al dit mooie weer ook het record aan aantal zonuren gebroken. Het weerstation Zaandam Centrum registreerde 375 zonuren tegen een normaal gemiddelde van 295 uur. Op maar liefst 17 dagen scheen de zon meer dan 80%.

Regen

De totale neerslagsom bedroeg deze maand 30,7 mm tegen een gemiddelde van 68 mm over de afgelopen twintig jaar. De meeste neerslag viel op 1 dag, nl. tijdens het korte onweersfront van 20 juni met 26,6 mm.

En nu is het natuurlijk spannend of ook juli aan de zomerse verwachtingen kan voldoen. Voor de eerste helft van juli verwachten de meteorologen wisselvallig zomerweer met mogelijk komend weekend weer een warmteuitschieter (volgens Buienradar). In de tweede helft van juli wordt stabieler en warmer zomerweer verwacht.


* Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op weerstation Zaandam-Peldersveld. Hij schrijft daar maandelijks over. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren zodat we kunnen vergelijken.

Boven de temperatuur van de afgelopen maanden vergeleken met de gemiddelde temperatuur sinds 2004. Juni was dus beduidend hoger dan ‘gemiddeld’.

Onder de gemiddelde neerslag – ook vergeleken met het gemiddelde sinds 2004. Januari, maart en april waren extreem nat, mei juist weer droog, en dat geldt ook voor juni.

Data en tekst: Hessel Kraaij; grafiek: De Orkaan, de achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer. Die bij de neerslag is van De Orkaan. Foto helemaal boven is van Michel Schermer: politie onder de parasol tijdens de Veiligheidsdag op 24 juni. Onder (Johan Krol): noodweer op op 20 juni boven Zaandam.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *