Kermis Zaandam… steeds magerder

Vorig jaar stuurde fotograaf Erik Esteie foto’s van de kermis in Zaandam: veel lege plekken op de Burcht en Zuiddijk.

Dit jaar lijkt het volgens hem nog erger: “een rondje over de kermis is  gedegradeerd tot een rondje om het spookhuis want er staat bijna niets meer op de Zuiddijk.”

Langs de Zaan staat bijna niets meer volgens Esteie. Volgen een winkelier is de Zuiddijk leeg op verzoek van de exploitanten zelf, omdat er bijna niemand meer liep op de Zuiddijk.

Erik maakte de foto’s boven en onder voor De Orkaan. Vergelijk ze met die van vorig jaar.

Vorig jaar stond er op de plek vanwaar deze foto geschoten is, nog een attractie:

Deel dit artikel:

27 reacties

 • Egbert Visser

  Logisch dat de animo van de kermisexploitanten afneemt. De Gemeente Zaanstad vraagt torenhoge stagelden en die stagelden moet uiteraard worden opgebracht door de bezoekers.
  Naast de exploitanten zijn ook de bezoekers van de kermis massaal afgehaakt dus moet Zaanstad zich afvragen hoe dat komt.
  De grootste oorzaak van die lage animo is het torenhoge stageld dat een exploitant moet betalen. Dat stageld wordt doorberekend in de prijs van de attractie, de oliebollen, zuurstokken, het ballengooien etc.

 • Jonjon

  De kermis helemaal kapot gemaakt .
  Hooge stageld waardoor ook geen nieuwe investeringen mogelijk zijn veelal oost europese medewerkers . Doodzonde .

 • De kermisexploitanten hebben zelf ook schuld aan het teruglopen van het bezoek. Bijvoorbeeld vanwege die (takke-)herrie. Al heel veel jaren wordt het geluid, dat kennelijk bij een kermis hoort, steeds harder. Zo hard ondertussen, dat ikzelf na maximaal een half uurtje kermis met de kleinkinderen met knallende koppijn naar huis wil. Ook voor kinder- oortjes kan dit niet goed zijn. Gevolg: wij gaan niet meer. Een beetje muziek hoort erbij. En ook die galmende geluidseffecten van de omroepers. Maar alsjeblieft… kan het allemaal wat zachter?

 • Bart

  Het is en was een kermis van niks. Wij zijn in Alkmaar geweest, veeeel groter. En op donderdag €2,50 (ze gingen niet zo hard en lang). Gigantisch druk!

  • Piet Zwikker

   Het was vroeger wel een grote kermis .Burcht, Dam en gedemptegracht stonden vol kramen.Van heinde en ver kwamen de mensen er op af.Zelfs boten vol met Amsterdammers.(Wel een tijdje geleden)

   • Bart

    Ok, dat heb ik helaas niet meegemaakt. Wie weet dat het ooit weer zo kan worden, maar dan moet er dus een hoop gebeuren als ik de andere reactie’s lees. Zou wel fijn zijn als het in het centrum kon blijven, dat geeft meer sfeer.

   • Bert Versteeg

    Het is niet eens zo heel lang geleden dat er kramen op de Dam stonden. Ik weet nog dat er een bungyjump apparaat op de Dam stond en een draaimolen en ook bij de Wilhelminabrug stonden attracties. De Dam werd zo een verlengstuk van de Burcht.
    Dat er Kermis op de Gedempte Gracht is geweest weet ik niet, tot in de jaren`50 was daar wel de markt maar die moest wijken toen de Beatrixbrug werd geopend.
    Waarom de animo de laatste jaren zo enorm is afgenomen weet ik niet, het kan het stageld zijn maar het kan ook zijn dat er veel minder exploitanten zijn. Behalve stageld moet er ook geinvesteerd worden in nieuwe attracties – sommige kosten meer dan een miljoen euro – , het personeel moet betaald worden, de Belastingdienst pikt ook een graantje mee.
    Daarnaast moet een attractie worden opgebouwd, daarna weer worden afgebroken en getransporteerd worden, dit duurt een paar dagen en dan wordt er geen geld verdient. Ook in de wintermaanden verdiend een exploitant niets. Nog een belangrijke kostenpost is het onderhoud en ook moeten de spullen regelmatig worden gekeurd.
    Het moet ook allemaal steeds sneller en spectaculairder dus een exploitant doet geen 10 jaar of langer meer met een attractie

 • Bart Prins

  Ik vind het wel prima, die Zuiddijk vrij. Voorheen stonden de kramen op het fietspad en reden de fietsers over de stoep, puinhoop.

  • Erik Esteie

   Helemaal mee eens Bart, gelukkig krijgen al die asociale fietsers(of brommers) nu weer de ruimte en hoeven ze alleen nog maar door het wandelende publiek te fietsen(of brommen) ter hoogte van de volendammer vishandel en een wandelaar die daar problemen mee heeft, heeft pech, je laat je toch niet stoppen door een paar zeikerds….

   En dat er hekken staan op het stukje fietspad(stoep!) voor die viswinkel doet er niet toe, dan hadden ze maar moeten zorgen dat er niet genoeg ruimte over is om tussendoor te fietsen(over de stoep!) en wie in de weg loopt rijden we samen omver…

   Tss, stel je voor dat je je laat tegenhouden door een verbod om te fietsen(over de stoep!)

   Nee Bart, ik ben het geheel met je eens, fietsers hebben al het recht aan hun zijde om over de stoep te fietsen en verbodsborden te negeren en het is goed dat nu eindelijk de kermis exploitanten opgerot zijn van het fietspad op de Zuiddijk zodat we nu niet meer over de stoep hoeven te fietsen(nu dat laatste stukje nog, maar eigenlijk maakt het niet uit, ik fiets toch wel door, dan maar een puinhoop)

   • Bart Prins

    Erik, ik begrijp uit je verhaal dat het fietspad niet gehéél vrij is, althans niét bij de Volendammer. Da’s nou weer jammer…

    • Erik Esteie

     Beste Bart,

     Mag ik je heel veel lekke banden toe wensen, en dan het liefst op plekken ver van huis?

     • Bart Prins

      Erik, ik loop daar altijd, ik heb geeneens een fiets! Ik wil ook niet van mijn sokken gereden worden DUS vind ik het een zegen wanneer het fietspad gewoon open zou blijven.

     • Erik Esteie

      Beste Bart,

      Dan heb ik je verkeerd begrepen, mijn excuses daarvoor!

 • Jonjon

  Sommige mensen willen zoveel beperkingen dat jullie beter in een gevangenis kunnen gaan wonen

 • Daans

  Het trieste is dat het een trend aan het worden is. Versobering slaat toe en gezelligheid en de duurzaamheid verdwijnt. De kermis vroegah was echt een stuk gezelliger en had ook een zeer beter aanbod qua attracties. Maar ff serieus, gewoon zeuren over een fietspad die 1 keer per jaar bezet is door attracties? Get outta here hoor! Mensen zijn net als koeien, de een zegt en doet en de ander volgt, zo ook binnen die toffe gemeente Zaanstad.

 • Egbert Visser

  De azijndrinkers hebben ook weer gereageerd ! Het artikel gaat over de steeds kleiner wordende Kermis en niet over mensen die over de stoep fietsen, dat doen ze overal waar hekken en borden staan.
  Ook dat de Kermis volgens sommige te veel herrie zou maken is onzin want 40 jaar geleden kwam er ook veel geluid uit de speakers.
  De enige reden dat het steeds minder gaat met de Zaandammer Kermis zijn de prijzen die worden gehanteerd, noodgedwongen door de hoge stagelden.
  Woensdag was het kortingsdag en kregen de bezoekers bij veel attracties € 1,- korting. De molenwiek – zoals ik de attractie noem – kost normaal € 5,- voor een ritje van net 5 minuten.

 • Ja, de kermis van Zaandam is een soort van veredelde dorpskermis geworden. In de jaren 70 en 80 stonden er op de Burcht en Zuiddijk meer dan 55 attracties, in de jaren 90 met de Dam erbij meer dan 60. En nu? 29 tel ik er.

  Kermis is een teruglopende zaak, helaas, er is ook weinig animo voor. Want hebben we ergens gelezen dat de kermis in Wormer een paar jaar geleden is afgeschaft, en maakte iemand zich daar druk om?

  Nog even en de kermis in Wormerveer is de grootste van de Zaanstreek, want de Zaandammer kermis zal nog wel meer krimpen. Wat mij wel is opgevallen is dat de kermis die vroeger rond koninginnedag stond op het land van Middelhoven, nu in het veldpark, wel groter geworden is in de loop der jaren

 • Tante Til

  Tja. Wie zit er nu nog te wachten op die snoeiharde rotherrie en die dure kaartjes.
  Wil Zaandam de kermis groot houden dan zal ze daar iets aan moeten doen.
  En dan vooral aan die veeeeeel te harde muziek (als je dat nog muziek kunt noemen)

 • Erik Esteie

  Die harde muziek valt reuze mee heb ik vanavond gemerkt en ik heb recent een film gezien van de kermis in Alkmaar uit 1988 en daar koste een kaartje voor de Polyp(inktvis) 2 gulden 50, dus met de prijzen valt het ook wel mee…

  Ik blijf het een enorme tegenvaller vinden dat de kermis kleiner en kleiner wordt, misschien is het stageld te hoog, misschien is er minder animo voor de kermis, misschien is er al jaren een sterfhuis constructie voor de kermis op de Burcht, of is er een andere reden

  Feit blijft dat ik het een magische wereld vind en als je as maandag na zonsopgang de Burcht op loopt dan is er niks meer over van het rijdende pretpark wat er 9 dagen heeft gestaan….

  En dan is dit allemaal weg

  https://esteie.nl/2018/09/14/vrijdag-14-september-2018-nogmaals-kermis/

 • Maaike

  Mijn gezin en ik zijn mega fan van de kermis. Vroeger kwam ik er altijd al met mijn opa en oma. Geweldig 1 x per jaar we verheugden ons er op. Dit jaar ben ik voor het eerst niet geweest. Ik vind de kermis gewoon veel te duur en leg dit ook uit aan mijn kinderen. Ik ga liever naar Volendam, daar vraagt de gemeente niets aan stageld en betaal je niet meer dan 1,50 voor een attractie. Ook de kermis in het veldpark heeft op eurodag, gewoon alles voor een euro. Dan kunnen de kinderen gewoon overal in. 2 uurtjes met 3 kinderen hier op de kermis kan ik voor dat geld net zo goed naar een attractiepark.

 • Luttik

  Waarom geen kermis op het HEMbrug terrein?
  En dan de Burcht een mooie permanente andere bestemming geven! Iets toeristisch?

 • w.de jong

  wij zijn zondag naar de kermis geweest.althans dat was de bedoeling. maar 3 keer langs de kermis gereden maar met een elektrische rolstoel kwam ik alleen maar hoge stoepen tegen zonder op of afritjes. dus de kermis wel gehoord maar nier gezien. vond het heel triest.

 • Djteijgeler

  Erg suggestief om foto´s van de Zuiddijk te plaatsen. Dit jaar is dat terrein afgevallen en zijn de daar altijd staande attracties verplaatst naar de Burcht.

  De Burcht is hierdoor een gezellig kermisterrein geworden.

  • Erik Esteie

   Beste DJ

   Zou je kunnen vertellen welke van de ongeveer 15 attracties naar de Burcht verplaatst zijn?

   En dan graag inclusief de attracties die voor de bloemenkraam op de Burcht stonden in het verleden en de attracties die bv op de hoek van de Burcht/prins Hendrikstraat/kade stonden?

   Ik kan, nogmaals, niet aangeven waar het probleem ligt(te hoog sta geld, minder bezoekers of iets anders) maar het blijft een feit dat de kermis op de Burcht steeds kleiner wordt en dat moet ergens aan liggen

   Misschien ligt het aan het organiserende buro?
   (van de fantastische website kermis-zaandam.nl , ze zijn helaas vergeten de website te updaten…, de attracties kloppen nl voor geen meter op de website)

   Bureau de Kermisgids B.V.
   Postbus 7, 2400 AA Alphen a/d Rijn
   Tel. (0172) 43 03 59
   Ma t/m vr tussen 09.00 en 17.00 uur

   http://www.dekermisgids.nl

   Misschien moet de politiek van Zaanstad hier eens naar gaan kijken want geen kermis op de Zuiddijk is te triest voor woorden

   Even wat anders

   Is dit organiserende buro het zelfde buro wat een enorme zweef molen naast een booster had ingepland, en ze stonden zo dicht op elkaar dat de attracties om de beurt open mochten, de ene dag de zweefmolen en de dag daarna de booster

 • Rene groot

  Gewoon de kermis weer zo neer zetten dat je er niet met 3 stappen het gezien hebt alleen grotere kermissen trekken veel publiek dus de zuiddijk weer volzetten .de sav lohmanstr en een nostalgisch gedeelte geluidsarm op de verlengde prinshendrikkade zaandam wil meer evenementen grijp de kans om dit ook goed aan te pakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *