Vanavond gaat het los, dan is het kerstavond. En pas dinsdag kan je beginnen met het bijeenvegen van de scherven die ooit je leven vormden. 

De trek-eens-aan-mijn-vinger-oom, de –hij-is-al-14-dus-hij-mag-best-een-biertje-opa, of de –wat-heb-je-lekkere-bolle-knijpwangen-tante, verdwijnen niet 1,2,3 uit je systeem en hetzelfde geldt voor de overvloedige vettigheden.

Maar dit terzijde, het kan ook anders. Naar het schijnt.

Wij vroegen Zaankanters tips voor een echt leuke kerst. Hierbij zijn we er voor het gemak vanuit gegaan dat je feestmenu* allang vast is gelegd.

Petra en Colette van Ans

Wat trek je aan?

Wij consulteerde mode-expert Colette Hesse van Ans Mode (maar let op, we belden tijdens de kerstborrel, het kan zijn dat dat van invloed is geweest op de tips(ie).

Colette en haar team adviseren glitters. Met kerst mag en kan het blingbling. Draag daarbij panty’s en hoge hakken –echte liefde, werd daaraan nog toegevoegd-. Lak je nagels! Hul je in rood, zwart of wit, maar in mooie glimmende stoffen. Het belangrijkste tenslotte: zet een stralende glimlach met rood gestifte lippen op! (Om eerlijk te zijn –en dan zijn we dus heel even eerlijk- zijn we vergeten te vragen of al deze tips ook voor de heren gelden).

Sjors Mercx

Hoe maak je je up?

Sjors Mercx is een goed bewaard geheim in de Zaanstreek. Waarschijnlijk komt dat omdat ze haar grote bruine hertenogen gericht heeft op de artiesten van ons land. Met haar make-up en styling drukte ze het lichtknopje voor menig ster aan. Wij spoorden haar op en bedreigden haar met een wattenstaafje totdat ze haar geheimen prijsgaf.

Sjors denkt ook aan de man: vooral de huidverzorging is van belang. Er zijn geen excuses meer voor mannen met een droge huid. Gebruik gezichtscrème en eventueel een perfect met je huidskleur matchende foundation om de oneffenheden te camoufleren. Smeer lippenbalsem op de lippen om ze vet te houden. Goede huidverzorging samen met een goede scheertechniek en strakke coupe maken het helemaal af!

Voor de vrouw: de bekende smokey eye doet het met de feestdagen natuurlijk altijd goed! Je kunt dit met zwart en grijs doen, maar je kunt ook eens variëren met kleur, bijvoorbeeld met paars, brons of juist diepblauw. Doe op je lippen dan een nude tint om het accent op je ogen te laten. Glitter mag ook niet ontbreken met kerst, en wenkbrauwen zijn hot!

Patrick van Hees

Geluk?

Bij wie kan je beter terecht voor tips over een relaxte, gelukkige kerst dan bij onze eigenste geluksprofessor Patrick van Hees? Vanmiddag zit hij bij Spijkers met Koppen, om te vertellen over geluk, maar jij (ja! JIJ!) kan zijn tips hier alvast lezen! 

Patrick meldt dat je blik niet gericht moet zijn op de cadeaus of op al het eten, maar focus op (de) ander(en). Dat kunnen je geliefden zijn uit je ‘inner circle’, dat kan ook betekenen dat je je meer openstelt voor toevallige ontmoetingen of passanten, en dat kan ook betekenen dat je je inzet voor een doel dat je eigen belang te boven gaat, bijvoorbeeld doneren aan een goed doel, jezelf inzetten als mantelzorger of vrijwilliger. En bedenk: voor je geluk zijn die twee kerstdagen niet het allerbelangrijkste. Het gaat er vooral om wat je de overige 363 dagen van het jaar doet. Alvast voor 2017: wat ga je doen om jezelf gelukkig(er) te maken? En wat ga je doen om een ander gelukkig(er) te maken?

Momentje van geluk voor Robert van Tellingen (vastgelegd door Monique Anröchte)

Hoe leg je de boel vast?

Je zou het niet zeggen -en we zijn waarschijnlijk niet zijn meest talentvolle leerlingen- maar de voltallige Orkaan-redactie volgde een training filmen en monteren met je iPhone bij Robert van Tellingen van Character MediaWe ontfutselden hem enkele tips over hoe je voor je Facebookvrienden kan zorgen dat je kerst –al of niet gelukt- er voordelig op komt te staan.

Robert stelt dat het handig is als je vooraf nadenkt over wat je wil laten zien met je opname en welk shot je hiervoor wil maken. Een beweging kun je maken als het functioneel is, maar wees daar terughoudend in. Een vast shot werkt het best. Varieer in je vaste shots met de uitsnede (totaal, medium, close). Maak een ‘establishmentshot’ (waar zijn we? De buitenkant van het huis, de kerstversiering etc.). Een volgshot gebruik je als iemand in beweging is (de rond de kerstboom dansende tante bijvoorbeeld). Bij interviews: Zorg dat er weinig achtergrondgeluid is en zoek een plekje met voldoende licht. De hoofdpersoon film je medium vanaf de torso, dichtbij zodat je telefoon het geluid goed kan vangen. Tenslotte raadt Robert aan om je telefoon tussen de opnames door ook af en toe eens weg te leggen. Zeker tijdens kerst. 


*Als je nog wel worstelt met je eten: vaak worden de gourmetpakketten rond 17:00 uur flink afgeprijsd!