Komkommertijd Reces-Recept 1: Sanna Munnikendam

Sanna Slider

Sinds vorige week zijn de bewoners van Stadhuisplein 100 met reces. Wat ons betreft zou het verboden moeten worden. Niet omdat we het ze niet gunnen na zo’n bewogen jaar, maar gewoon omdat we ze zo verschrikkelijk missen.

Om onszelf te troosten maakten wij avond na avond de Sarma van Songül en dat bracht ons op het idee voor deze zomerse serie vol troostvoedsel.

Wij vroegen onze Zaanse politieke helden naar hun favoriete recept zodat we de weken tot hun terugkeer toch een klein beetje van hen kunnen smullen.

Vandaag recept 1: van Sanna Munnikendam. De fractievoorzitter van D66 Zaanstad vierde vakantie bij haar ouders die een heerlijk huis hebben midden in de Bourgogne. In een ver verleden, in het centrum van Zaandam, waren wij buren. Vanaf ons studentikoze dakterras met dito hap eten, roken wij dat wat er in de keuken naast ons gebeurde van grote klasse was. We kunnen niet wachten om dit recept uit te proberen.

Saumon sauvage à la Bourguignonne avec sa sauce à l’oseille

(Wilde Bourgondische zalm met zuringsaus)

Lekker met verse tagliatelle, zeekraal en courgettesalade.

Zalm Sanna Munnickendam

‘Dit zalmrecept is een eigen bedacht recept aangevuld met een flinke vleug Bourgondische inspiratie speciaal voor De Orkaan. De zalm zelf is heel makkelijk en lekker voor door de week (bijvoorbeeld op maandag voor een fractievergadering) maar doet het ook altijd goed bij een diner met vrienden omdat het zo lekker is.’

Benodigdheden (voor 4 personen)

Voor de zalm:

  • 4 moten (liefst wilde) zalm
  • 4 citroenen, waarvan 2 uitgeknepen
  • olijfolie
  • verse dragon
  • peper
  • hand vol grof zeezout (Fleur de sel)

Voor de saus à l’oseille

  • olijfolie en roomboter (om in te fruiten)
  • Witte verse ui (2,stuks) of sjalotjes (5 stuks)
  • Witte wijn (plm 200 mll)
  • visfond (200 ml)
  • verse zuring (of bij gebrek daaraan verse dragon of dille)
  • vers gemalen peper
  • snuf zout
  • crème fraîche (100 ml)

Bereiding:

Doe de zalm in een ovenschaal met deksel, die in de magnetron past.
Giet er flink wat olijfolie overheen, vervolgens het sap van de twee uitgeperste citroenen. Dan een handvol verse dragon en een flinke snuf verse zeezout.

Doe de deksel erop en zet even weg zodat het kan marineren.

Fruit vervolgens de fijngesnipperde ui in het warme boter/olijfoliemengsel totdat het glazig is. Voordat het echt bruin wordt afblussen met de witte wijn, de visfond, de zuring (of dragon of dille), peper en zout en zachtjes laten inkoken.

Zalm Sanna Munnickendam fruiten

Zet ondertussen water op voor de verse pasta, met een scheut olijfolie en zout. Als het water kookt, pasta toevoegen en 3-4 minuten laten koken (zie aanwijzingen op de verpakking).
Doe dan de magnetron met daarin de zalm aan op vol vermogen. Ongeveer 3 minuten. De zalm moet roze zijn.
Voeg op het laatst  de crème fraîche toe aan de saus met ui en zuring. Niet meer laten koken. Zet het vuur af.
Giet de pasta af.

Extra:

Groente die heel lekker is voor erbij is zeekraal en courgettesalade.

Benodigdheden:

Voor de zeekraal

  • 300 gram zeekraal.
  • olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook (uitgeperst)
  • halve citroen
  • peper en zout

Bereiding

Fruit in de olie de ui en de knoflook.  (Dit kan je eerder al doen en dan vuur uitzetten) Voeg op het laatst de zeekraal toe (als de pasta kookt en de zalm de magnetron in gaat) en schep om. Afblussen met citroensap. Uitzetten.

Voor de courgettesalade (dit kan je al eerder maken)

  • 2 courgettes
  • ui of bosui
  • olijfolie, citroen of azijn, peper, zout, Provençaalse kruiden of verse basilicum.

Zalm Sanna Munnickendam voor oven

Bereiding:

Kook de in stukken gesneden courgette kort in kokend water (blancheren), spel af met koud water en laat uitlekken. Voeg olijfolie, citroensap of azijn toe. Op smaak brengen met peper en zout en kruiden. Goed roeren.
Doe de zalm op een (voorverwarmde) schaal, schik de zeekraal en de twee overgebleven cItroenen in partjes eromheen. Giet de sausse à l’oseille eroverheen.

Doe de pasta in een andere schaal en giet het vocht van de zalm eroverheen.
Zet de schaal courgettesalade erbij en:

Bon appétit!

Wijntip

Witte wijn: Melon de Bourgogne uit Tannay. Of anders een Sancerre.

2 Reacties op Komkommertijd Reces-Recept 1: Sanna Munnikendam

  1. Siem says:

    Was het lekker Merel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>