Komkommertijd Reces-Recept 4: Mariska Schuttevaêr

De bewoners van Stadhuisplein 100 zijn met reces tot eind augustus. Wat ons betreft zou het verboden moeten worden. Niet omdat we het ze niet gunnen na zo’n bewogen jaar, maar gewoon omdat we ze zo verschrikkelijk missen.

Gelukkig laten ze ons goed verzorgd achter.

Onze Zaanse politieke helden voorzien ons tijdens hun afwezigheid van hun favoriete recept zodat we de weken tot hun terugkeer toch een klein beetje van hen kunnen smullen.

Vandaag recept 4 van: Mariska Schuttevaêr. Iedereen kent Mariska als het bevlogen duoraadslid van ROSA Zaanstad, maar dat ze een uitblinker is op het gebied van popquizzen is iets minder bekend. Uit ervaring weten wij dat je haar er prima bij kan hebben.

De opa van haar dochter kwam uit Sicilië. Daar leerde ze dat “less is more” de gulden regel is voor pastasauzen. Eten komt in die familie rechtstreeks van het land. En ’s middags at iedereen bij opa en oma op de boerderij: ooms, tantes, neefjes, nichtjes. Aan een lange tafel, net als in een Bertoli-reclame.

Dat het recept voor een heerlijke vegetarische pasta uit Italië komt zal je niet verbazen.  Wel heeft ze nog een fijne verrassing als toetje…

Truffelpasta-pesto met paddestoelen

Mit Heisse liebe zum Nachtisch 

pasta pesto van dichtbij

Zelfgemaakte pesto is veel lekkerder dan uit een potje. En het is heel simpel.

Nodig voor vier personen:

 • 1 basilicumplant
 • 100 gram pijnboompitten
 • Een stuk parmezaanse kaas van ongeveer 100 gram
 • Een halve citroen
 • 50 ml. Truffelolie, of goede extra vierge olijfolie en een potje truffelpasta
 • Drie teentjes knoflook
 • Zout/zwarte peper
 • 400 gram pasta
 • 750 gram paddestoelen
 • 100 gram rucola
 • Twee flinke handen cherrytomaatjes

Rooster de pijnboompitjes lichtbruin in een koekenpan. Pluk alle blaadjes van de plant, doe in een beker of kom. Voeg de pijnboompitjes toe en houd wat apart voor de garnering. Rasp de meeste parmezaanse kaas heel grof, en een klein deel fijn. Doe de grove stukken bij het basilicummengsel en houd het fijngeraspte deel apart voor de garnering. Voeg het sap van de halve citroen en de truffelolie (of olijfolie en drie theelepels truffelpasta) toe. Voeg de knoflook in stukjes toe en wat zout en peper.

Maak hier een homogene pasta van met de keukenmachine of met een staafmixer.

Kook pasta naar smaak. Veeg de paddestoelen (ik gebruikte kastanjechampignons, maar alle paddestoelen zijn lekker) schoon met een borsteltje. Snijd in grove stukken. Bak de paddestoelen in wat olijfolie op hoog vuur snel om en om bruin, voeg zeezout en zwarte peper toe. Doe dit als de pasta bijna klaar is. Bak de gehalveerde tomaatjes even snel aan.

Meng de pesto en de tomaatjes door de pasta en voeg nog wat olijfolie toe tot het een smeuïg geheel is.

Doe de rucola op de borden, vooral aan de buitenste rand van het bord. Doe de pasta-pesto in het midden en leg de paddestoelen bovenop. Garneer met de overgebleven parmezaanse kaas en pijnboompitten.

Eet smakelijk!

Mariska Schuttevaer

Heisse liebe

‘Het dessert komt uit Oostenrijk, het land van de bergen en de meren, waar ik als kind drie jaar achter elkaar op een boerderij logeerde. Later ging ik zonder ouders, maar met vriendinnen. En weer later ging ik met mijn eigen dochter. Ook zij at heisse liebe, en ook zij vond het heerlijk!’

Nodig voor vier personen:

 • 1 Bak vanilleijs
 • 400 gram frambozen
 • 4 flinke theelepels suiker
 • 1 Beker slagroom

Voeg twee flinke theelepels suiker toe aan de slagroom en klop stijf. Pureer het grootste deel van de frambozen, houd wat apart voor de garnering. Kook de frambozenpuree, met twee flinke theelepels suiker, iets in. Doe drie bolletjes vanilleijs in elke ijscoupe, giet warme frambozensaus erover, doe er een dot slagroom op en een paar frambozen ter garnering.

Mariska sorbet

Direct opeten!

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *