Korte film: Perim 50 jaar

‘Er is altijd iemand wakker als je thuiskomt’, ‘de kleur, het uitzicht, je kan overal heen kijken’, ‘de huismeester staat altijd klaar om je te helpen’, ‘de mensen kennen je en ik ken de mensen…’

Het wonen op de Perim is zo gek nog niet.

Samen met de ERA-flats Brandaris, Pharus, Noordwachter en de IJdoorn werd de Perim onderdeel van de wederopbouw, waarbij de geestelijk vader van de flats, architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren puur praktisch en functioneel nadacht. De letters ERA staan dan ook voor (Van) Eesteren Rationele Aanpak. Rein Fledderus was de architect.

De Zaandijkse HKU-studente Olivia Lichtenveldt en Woosje Neeft, brachten in opdracht van de VvE hun camera de flat in en filmden bewoners. Een goed idee, want zoals een van de geïnterviewde het verwoordt:

‘De buitenkant is hard van beton, en de binnenkant is een en al leven, er worden kinderen geboren, er gaan mensen dood, d’r gebeurt van alles en dat maakt zo’n flat natuurlijk ook ontzettend spannend.’

https://youtu.be/QKduABr0428

Sander Wegereef schreef een tijdje geleden een uitgebreid stuk over de flats.

Via Facebook wees Danny van  de Starre op een nummer van Sens over de Perim. Hij plaatste het zo’n twee jaar geleden, maar wij hadden het helemaal gemist:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *