Lekkers uit de berm: Rucola OP=OP!

Rucola, mmm lekker als basis voor een salade. Maar wist je dat de eetbare wilde rucola overal om ons heen groeit, ook nu nog volop?

Door David sluis

Eigenlijk hoef je niet naar de groenteboer of supermarkt om rucola te kopen, de wilde rucola smaakt namelijk precies hetzelfde. Op bepaalde plekken groei het zo massaal, dat je gemakkelijk een avondmaal kan oogsten. (Wilde) rucola, en ook andere sla-soorten zijn allemaal kruisbloemigen. Dit betekent dat de 4 bloemblaadjes precies in een kruisje staan, een goed veldkenmerk. Koolsoorten (bloemkool ed.) zijn ook kruisbloemige en eigenlijk heet de wilde rucola plant ‘grote zandkool’.

Je ziet hem vooral op drogere en zandige/stenige plekken. Ook bv veel langs muren. In de Jagersplas staan de recreatie-strandjes er vol mee, net zoals het dijktalud van de A8. Met hun frisgele heldere bloempjes zijn ze eigenlijk niet te missen. Het blad is precies als rucola uit de supermarkt. De geur is heel kenmerkend, en bij fijnwrijven komt de geur van verbrand rubber omhoog, wat ik eigenlijk weerzinwekkend vind. De smaak is nootachtig en reuze lekker. Je de gehele plant eten, ook de wortel.

Maar wij zijn niet de eindige die gek zijn op de Grote zandkool. De daarna vernoemde koolwitjes (vlinders), weten er ook wel raadt mee. Op de foto de rups van het Groot koolwitje, langs het Trefplein.

Als je wild, wilt plukken, houd dan wel rekening met het feit dat planten ook stoffen kunnen opnemen die schadelijk kunnen zijn, alhoewel zandige plekken daar minder last van hebben. Let dus een beetje op de standplaats. Ook kunnen honden etc. natuurlijk een plasje doen over de wilde rucola. Maar verder ga je gang. Het seizoen loopt nu wel op zijn laatste benen, dus OP=OP!

Groentjes!

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Gre Luttik

    Perfect! Ga ik proberen. Ben benieuwd. Verse rucola. En och, een plasje? Leuke dressing. In mijn jeugd plaste de hond van de buren over de rabarber. Elke dag. En die rabarber mankeerde niks, hoor.

  • dat de 4 blaadjes in een kruis staan is geen goed veldmerk. Het is een kenmerk, maar NIET uniek voor kruisbloemigen! Afgaande op alleen 4 gele kroonblaadjes in een kruis zou je zou stinkende gouwe voor de verkeerde plant aanzien als de plukker verder geen botanische kennis heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *