Lente Kabinet: werk en weerstand (en de roerdomp)

Het werk voor het festival Lente Kabinet is in volle gang. Er worden paden afgezet, bühnes gebouwd en borden geplaatst.

Maar 100 procent zeker is het niet. Vrijdag, een dag voordat het tweedaagse festival begint, dient er nog een rechtszaak van de stichting Hart voor het Twiske om via een ‘voorlopige voorziening’ de natuurvergunning tegen te houden.

Ook in de raadszaal van Oostzaan werd gister – 30 mei – nog even gesputterd. Nadat inspreker Jan Schouten de procedures rond het festival hekelde, probeerde GroenLinks de zaak nog op de agenda te krijgen maar tevergeefs. De nieuwe collegepartijen VVD en PvdA gaven geen krimp. Ze gaven al eerder aan maximaal vijf ‘geluidsdagen’ in ’t Twiske te accepteren (drie op Oostzaans grondgebied) maar zonder overnachtingen. Ook wilden ze een minicamping toestaan.

Zij lijken gesteund te worden door de ‘Groep Monen’ (ex GL-wethouder en lijsttrekker die meteen na de verkiezingen voor zichzelf begon).

B&W Oostzaan op 17 mei:

“Wethouder Monen licht toe dat hij tot een positief besluit komt [over vergunning Lente Kabinet, De Orkaan] , omdat hij constateert dat tegen stemmen de gemeente Oostzaan financieel en inhoudelijk schade zal toebrengen.

Wethouder Dral licht toe dat zij voor stemt omdat er afspraken gemaakt zijn met het recreatieschap en omliggende gemeenten en provincie, maar dat ze het erg vervelend vindt dat de natuurvergunning door de provincie laat is afgegeven. Hierdoor kon de gemeente haar besluit niet eerder nemen en is de publicatie van het besluit in het gehele traject erg laat.

Burgemeester Polak licht toe dat hij voor heeft gestemd. Er is al een meerderheid van het college voor verlenen van de vergunning, echter omdat het afbreukrisico voor de gemeente zowel financieel als qua reputatie (eerder gemaakte afspraken in regio en gewekte verwachtingen richting aanvragers) groot is, hecht hij eraan voor dit voorstel te stemmen.”

Ook al ontstaat er volgend jaar opnieuw discussie over het Lente Kabinet of andere festivals, Oostzaan zal nauwelijks tegenstribbelen.

Roerdomp

De provincie heeft trouwen ook een belangrijke rol bij de vergunningsverlening. Dit jaar werd deze zo laat afgegeven dat bezwaar maken geen zin meer had. De Partij voor de Dieren heeft vragen aan Gedeputeerde Staten gesteld, maar die zullen niet worden beantwoord voordat het festival achter de rug is.

Cruciaal bij de natuurvergunning is de bescherming van vogels, met name de roerdomp. Die zou niet broeden op of in de nabijheid van het festivalgebied. De openbare gegevens daarover in de rapporten die bij de vergunning zitten, dateren uit 2006 (!), er zouden wel latere gegevens zijn maar die zijn niet openbaar.

Maar afgelopen week fotografeerde Jaap Hollebeek de roerdomp vlakbij het gebied waar het festival wordt gehouden.

Onder de foto’s en tweets van de voortgang en de roerdomp, de foto boven is van Hans van Dijk.

Jaap Hollebeek
Jaap Hollebeek
Jaap Hollebeek: “Hij zat hier, ten oosten van de Zuiderlaaik. Nog geen 100 meter van de Lentekabinetlocatie”

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Rens Kamminga

  Als we de kosten in plaats van Euro’s nu eens in levens (mens/dier) uitdrukken, dan komt er waarschijnlijk wel meer protest tegen dit soort plannen in natuurgebieden. In de wijde omgeving is terrein genoeg om een (groots) festival te organiseren. Maar gemeenten willen nu eenmaal zelf de (verboden) vruchtenplukken. Bezint eer ge begint!!

 • l. Boonstra

  Ik vind het uitstekend dat men klaagt maar wees dan ook zo eerlijk en betaal het Twiske dan met alle klagers de mis gelopen gelden. De opdracht van de burgers was namelijk dat het Twiske zelf meer gelden moest genereren. Dus niet afschuiven op de andere burgers maar even schokken of toch maar voor lief nemen dat op een recreatie terrein er wordt gerecreeerd.

  • Ed Renkema

   Waar blijven dan die cijfers???? Dus geld is belangrijker dan mens en dier???? Ga lekker op een industrieterrein met de festivals. Van natuurgebieden blijf je af!!

   • l. Boonstra

    Het is een RECREATIE terrein dat de groene maffia daar een natuurterrein van wil maken vind ik best maar dan ook de kosten zelf ophoesten.
    PS als het natuurterrein is ook graag alle honden buiten laten.

  • Nico Smit

   Rare reactie, de inkomsten zijn er al 2 jaar niet en niemand klaagt.
   Het Twiske heeft 3 miljoen Euro in kas.
   De Oostzaners betalen 1,60 Euro bijdrage per persoon, een dorp vol VVD’ers.
   De paarden mogen er gratis lopen, als een Oostzaner nog met de auto komt, wordt er gratis geparkeerd
   bij het OFC-veld.
   Dus welke burgers vragen om meer gelden te generen ??

   • l. Boonstra

    De andere gemeenten die bijdragen.

   • Charlotte Zuijderwijk

    Festivals zijn belangrijk voor veel mensen. Maar de oplossing is nabij. Het is niet nodig deze fedtivals te organiseren in een Natura 2000 gebied. 20 minuten fietsen vanaf Oostzaan en je zit in Amsterdam voor elk festival dat je hartje begeert.
    De roerdomp komt niet meer terug.
    Over een aantal jaar schamen we ons diep om het feit dat we nu kiezen voor geld en reputatie boven zorg voor onze natuur.
    Nu kan het nog, doe het goede.

 • Dirk Marinus Sr

  Te allen tijde winstbejag en t-herrie….

 • Ed Renkema

  Extra argument om de vergunning in te trekken. De WHO waarschuwt voor uitbreiding van de apenpokken bij festivals en grote evenementen. Hoop niet dat de aanwezige dieren in het Twiske (bij toch doorgaan) daar last van krijgen.

  • Louis Dirksen

   Het gaat door heeft de rechter net beslist. Wat ook door schijnt te gaan zijn hevige regen- en onweersbuien op Zondagmiddag.

   Dat wordt een nat uur in de natuur…….

 • Anna de Groot

  Over 2021 heeft het recreatieschap Twiske-Waterland een positief rekeningresultaat van € 120.000,-. Dit wordt toegevoegd aan de Algemene Reserve van het recreatieschap. Het festival is al twee jaar niet doorgegaan en desondanks heeft het recreatieschap winst gemaakt in plaats van verlies.

 • Janine Voskamp

  De wereld staat in brand maar gefeest zal er worden!

 • Dirk Marinus Sr

  Het onweer op zondag (op zaterdag de reigers) is kennelijk meegewogen door de magistraat in Haarlem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *