Coalitieakkoord Oostzaan: minicamping, 40% sociale huur, kunstgras voor OFC…

Het nieuwe coalitieprogramma van VVD en PvdA in Oostzaan bestaat voor een belangrijk deel uit clichés, platitudes en algemeenheden.

Uit de 11 pagina’s hebben we – niet zonder moeite – tien concrete punten kunnen vissen die opvielen tussen ‘stabiel en betrouwbaar blijven’, ‘kansen pakken’, ‘open blikken’, ‘integere bestuursstijl’, ‘positieve grondhouding’, ‘laagdrempelige organisatie’, ‘mensgerichte oplossingen’ en ‘denken vanuit mogelijkheden’.

Het nieuwe college wordt vanavond geïnstalleerd. Het volledige coalitieakkoord is hier te vinden.

Onze top 10:

 1. Nieuwe website voor Oostzaan
 2. Oppakken van meldingen over openbare ruimte (wat betekent ‘oppakken’?)
 3. Nieuwe Omgevingsvisie die beleidsmatig gelijk is aan vorige en dus niet ter inzage wordt gelegd (geen zienwijzen… open bestuursstijl?).
 4. 40 procent sociale huur in nieuwbouw
 5. Minimum uurloon van € 14 voor OVER-medewerkers (geen maximum bij inhuur-tarieven)
 6. OFC krijgt nieuw kunstgras (dus toch – over de geldstromen geen woord in akkoord)
 7. Nieuwbouw Rietkraag (een goedkope, is al afgesproken) en uitbreiding lokalen Noorderschool
 8. Maximaal vijf geluidsdagen in Twiske (drie op Oostzaans grondgebied), geen overnachtingen bij festivals, minicamping kan wel (bij positieve natuurtoets)
 9. Weg vanaf brug Noordeinde tot Stationsstraat blijft toch 50 km.
 10. OZB omhoog als bestaande voorzieningen in gevaar komen (coalitie eist sluitende begroting)

Over de windmolens bij de Noorder IJplas is geen afspraak gemaakt, VVD en PvdA zijn het oneens, het is een ‘vrije’ kwestie.

Er staat meer in dat concreet lijkt, maar veel wordt ‘onderzocht’ en weinig toegezegd (fietspad achter het lint, meer bussen, minder sluiproutes, voorrang voor Oostzaners bij woningbouw, bootjesregistratie, opschaling bibliotheek).

Bonus: de raad krijgt ‘gewogen’ voorstel over de ‘lokale publieke media-instelling’ van B&W omdat in juli 2023 de licentie van Radio9 afloopt, daarbij wordt “lokale binding” nader ingevuld (dat laatste ruikt naar voorsorteren op R9 door coalitie). 

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Ed Renkema

  Hoeveel procent aan sociale huurwoningen zijn er op dit moment in Oostzaan? Lijkt mij interessant om te weten hoeveel er dan nog gebouwd moet worden en waar.

 • Jan de Vries

  Bootjesregistratie in Oostzaan👍 Daar kunnen ze in Zaanstad nog wat van leren.

 • Louis Dirksen

  Hoe gaan ze dat controleren?
  Weer een loze kreet. Ieder bootje of alleen bootjes die snel kunnen varen? Voor deze bootjes geldt al wetgeving die uiteraard moet worden gecontroleerd door de politie. Voer snelheidsovertredingen op het water is dat een moeilijke zaak maar zelfs het handhaven op registratienummer, zwemvest, vaarbewijs en dodemansknop en leeftijd van de bestuurder is aan onze gezagsdragers al te veel gevraagd……

  • Jacob Cabida

   Ik ben het met je eens! Het is natuurlijk wel prachtig om dit na te streven. Maar het grote probleem is gebrek aan handhavers in NL. Dit voornemen is niet voor elkaar te krijgen!

  • G Greven

   Ozb nog meer omhoog? Is in Amsterdam veel goedkoper dat weet ik wel.

 • Dre Prijs

  Ehm,… puntje 11 was misschien niet belangrijk genoeg. De vraag of de gemeenten Oostzaan en Wormerland na jaren en jaren discussie en zoeken naar partners, volledig lijkt te zijn vastgelopen in een voor de inwoners acceptabele vorm van gemeentelijke samenwerking. Daarom staat er nu een fusiemogelijkheid met Zaanstad, eventueel met delen van Wormerland (!) als optie, niet als streven, in het coalitieakkoord. Goh, dus Oostzaan wil zomaar een stukkie Wormerland meenemen in een m o g e l i j k e fusie met Zaanstad. Raadseltje: Willen de inwoners van Wormerland dit? Enne, wat vinden de Oostzaners eigenlijk van een fusie met Zaanstad? Ik denk dat ik het antwoord weet 😉

 • Jan Dirk Schouten

  De minicamping is een huisjespark. Laat je niet in de luren leggen! En nog meer toeristen in een natura 2000 gebied. Pvda geeft niet om de natuur en volgt de vvd in de visie dat dit terein een commercieel verdienmodel moet zijn. Het ondernemers belang van een enkeling mag nooit tot de aantasting van natuur, die hiervan het gevolg is, leiden.

 • jacqueline de nijs

  GEEN MINICAMPING in een Natura 2000 gebied!!!!
  Voor je het weet groeit t uit de hand.
  We hebben al zo weinig natuur, blijf er met je handen vanaf!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *